About Me

My photo
I'm “Biol”“logy” teacher at MRSM Beseri...hehehehe!..i quite garang masa ngajar..but I’m good teacher. ..tanya my students!! 17 Jun 2016 anniversary jadi cikgu ..heppy 14 years for being a good teacher! Not talk too much but..ada ramai kawan2!..I'm a “mithali” isteri to AMIZAL insyaAllah.. and a loving+caring mother to AMMAR BADLISYAH ,amp; ALIFF ISKANDAR..& ALEESYA HANA...so far, i'm just living my life with a big smile.  ! i have a lovin' husband , 2 sons & sorang anak dara comel who loves me just as much… Stay kat Kangar Perlis..walaupun I’m JOHORIAN …hubby da beli rumah for our fmly…heppi sangat.. Alhamdulilah .Thanks Abg.

Friday, May 28, 2010

AMMAR BADLISYAH & ALIFF ISKANDAR

Ini gambar abg ammar masa usia 5 bulan..senyum sokmo!!
tarikh tu 8/10/2005
Ini pulak adik aliff ketika usia sebulan lebih pakai baju yg sama!!hehehe...besar kan adik aliff nie.. "adik dengar cakap abg tau..." pesan abg ammar kt adik aliff masa hari Tahnik sama x muka kami??? sayangggggggggg adik Alifffff.......

Endoi dan Buai..

Adik Aliff dalam buai..
Hari nie masuk hari ke 5 aliff tdo dalam buai...hehehe..nampak macam seronok dan lena sangat dia tdo dlm buai tu..aaa..biasala,buai tu abg ammar yg punya dulu...hehehe,tambah seronok sebab ibu gantung reben warna-warni kat atas tu..meralit jer aliff time nak tdo tgk benda tue..xpe nanti ibu beli mainan gantung bagi kat aliff yerrrrr...
Ni waktu pagi hari..sekarang waktu tdo aliff da berjadual..kui 8 ibu masukkan buai..tdo sampai 10 pagi!aaa...sempatla ibu bertunku lama sikit..bangun2 tu terus nangis..kuatnya yaAllah! da haus sangat la tue..terus bagi susu..:)

Sebenarnya hari nie ada kemalangan kecil berlaku..adik aliff jatuh buai!!aaa...mujur xcedera ke hapa..abg ammar laaa hayun adik mcmana tah..terbalik buai tue...then terus menjerit!! bukan adiknya..tapi abg ammar..dok mintak maaf..adik pulak rilek jerrr..xnangis hapa..aku pulak menjerit jugak!huh!mintak2 xde kecederaan dalaman...

Wednesday, May 26, 2010

Putra Medical Centre & Adik Aliff

Perasan x kat mata kiri Aliff tu??
salam..
Semalam adalah hari pertama adik aliff menerima rawatan kat PMC Alor Star...kesian dia..
sebenarnya cmne..aliff ada masalah ngan mata kiri dia..selalu berair dan mengeluarkan tahi mata..lagi2 kalau bangun tido..terkatup je mata sebelah tue..kami ingatkan sebab aku makan jamu masa dalam pantang..biasala mungkin panas..tapi semalam xsedap hati..n terus p check..lagipun dalam minggu nie da 4 kali dia muntah2! dan kembong perut yang amat sangat..patutla dia asik meragam je seminggu nie..merengek2..tdo pun xlama..
Pagi semalam selepas dia menangis2..aku xtau nak buat apa dah aku tpon hubby suh balik gak then kami trus ke PMC..mujur Doktor pakar kanak2 tu ada..emmm... rupa2nya adik aliff da kena jangkitan kuman kat mata tue..and hidung dia dua2 da blocked sebab kat dlm da bengkak....kembong tue doc kata banyak faktor..mungkin sebab dia bernafas guna mulut..ataupun xsesuai susu..xpelah at least da tau..lepas amik ubat kami pun balik..
nie ubat sapu kat mata..menangis kuat sangat kalau boh nie..pedih ke?? ubat nie boleh guna 4 hari jerr..
..
Nie pulak ubat titis kat dalam nostril...
sejuk je kalau pakai nie..yg ni pulak 5 hari jer
Emm...tu jela nak cerita kat sini..walaupun doc kata xde pape..tapi kena p semula on sunday nie..tgk progress..harap xde pape kat adik Aliff ..ibu berdoa untuk kesihatan aliff..
Harini ibu tgk adik Aliff mcm semakin better..perut xkembung..bukan bagi minum ubat doc PMC tu..tapi bagi Gripe Water..lepas bg tu dia macam lalok sikit..tp lepas 2-3 jam ok dah..
Harini 22 Julai
Teringat nak edit pasal mata adik aliff tue...sekarang nie alhamdulilah...mata da ok...mungkin kesan urutan yang selalu ibu buat kat aliff...alhamdulilah...

Tuesday, May 18, 2010

Doa mendidik anak2

Happy 6th anniversary 2010

Alhamdulilah...syukur ke hadrat illahi..semalam 17Mei merupakan hari ulangtahun persandingan kami di Perlis...aa..yang ke 6 tahun!! hehe...so teringat la nak upload gambar masa persandingan tu..gambar kat atas tue kat umah Tok Balqis mak angkat aku..kami rombongan dari Johor bersanggar di rumah dia..masih segar dalam ingatan waktu tu..baik sungguh tok Balqis tu..siapkan semua tempat tido...makan..emm terima kasih Makcik!! Majlis kawin tue 17 Mei 2004..hari keputeraan Raja Perlis..
lain bebeno muka aku masa kena solek tu..aa kalau masuk program MAKEOVER ni mesti cun gilerrr...huhuhuhu..gerenti kalah semua artis2...masa ni yang make up kan aku tu Hamka..nama lelaki..tapi kalau tgk dia...mak aii..kalah kulit pompuan nie...halus...licin...muka dia toksah cakap laaa...gebuuu...heheheeh..masa make up nie lamanyerrr Ya Allah!! 2jam..kejap dia tenyeh ais kat muka aku..bedak compact punyer le tebal!! hahaha...tapi hasilnyer memang memuaskan!!
Yang kelakarnya..masa bersanding nie aku xpakai spec..contact lens pulak aku xpakai...hehehehe..so faham2 jela..memang xkenal la sape kat depan aku..aku sengih je kat semua orang...huhuhu
Haaaa...yang nie pulak gambar kami selepas 6 tahun bergelar suami isteri..nampak happy kan??alhamdulilah..dalam masa 6tahun nie kami da boleh beli rumah sendiri walaupun sebenarnya masih berhutang dengan bank!!hehehe..kami telah dikurniakan 2 orang cahayamata lelaki yang SEGAK2!!heheh...dan hadiah yang paling bermakna sempena ulangtahun perkahwinan kami pada tahun nie adalah kehadiran adik ALIFF ISKANDAR... yang dilahirkan pada 3 April 2010

Friday, May 14, 2010

Service VIOS KCE 275

emm...aku da kata bulan nie memang banyak kuar duit...laju je mcm air terjun water feature kami kat luar tue...huhuhuhuJustify Full...
Semalam hubby pi service keta..40,000km..service major..terbang melayang rm495..duit..duit...aa lepas kelas dia trus pi..balik dekat kui 6 petang. tu tang toyota alor staq pi service...dulu2 aku dok ikut juga..tapi sejak mengandung n da besalin nie hubby je sorang yang pi..emmm..banyak jugak benda2 yg kena service tue..aku pun xtau...esok2 50,000km kena service lagi...xpela..ni nak balik johor awal bulan 6 nie..duit lagi...
org kata xpe..nanti2 ada la rezeki tue..tambah pulakdapat baby baru..lagi banyak rezeki yg akan masuk...mudah2an murah la rezeki kami..hanya kepadaMU aku berdoa..berila kami kesihatan untuk mencari rezeki yang halal...jauhkan la rezeki yang haram..amin..

Wednesday, May 12, 2010

FUJIAIRE...nyaman dan selesa

Hehehehe...masa aku tulih blog nie jam menunjukkan pukui 10.15mlm..kedua2 anak aku da tido..nampak selesa sangat.."buat aper tu ammar?" "basuh muka..letak air dekat leher bagi sejuk"..haa tula dialog aku dgn si abg hampir tiap-tiap mlm...mlm2 nak tdo panasnyer subhanallah..tuhan jer yg tau...habis naik ruam2 kat leher n bdn si abg..yang si adik lain pulak ceritanya..mlm nie aku tengok putih gebu je muka tu...sejukla tue..kalau tidak,merah padam menahan kepanasan...
Alhamdulilah..walaupun bulan nie banyak sangat duit yang keluar..ada jugak rezeki kami nak pasang air-cond!! aaa...rezeki adik aliff la tue..baru sebulan dok kat dunia yg panas nie..dah merasa dingin nyer aircond..yang aku nie dekat 30 tahun..emm..itulaaaa xtau nak cakap aper..bersyukur kepadaMU..semua rezeki itu datang dariENGKAU jua..
Cakap pasal aircond nie..hubby beli hok paling murah sekali..RM880 katanya..jenama FUJIAIRE laaa.1.0 hos pwer..brand baru..okla tu untuk blik kami yang kecik..petang tadi baru pasangnyer pun.."terima kasih ayah" aaa...ammar dok bodek ayah la tue...apapun AYANG PUN NAK UCAP TQ VERY MUCH KAT ABG JUGAK!! dari aku mengandung lagi da kepanasan..at last dapat jugak...hehehe tq abg!!
mlm hari pasang aircond tu hujan..then esoknyer pun hujan ..mlm tadi on aircond kejap je sebab sejuk sgt...hehehe...hubby kata da nk mula musim tengkujuh kot kt perlis nieeee...hujan jerrr...huhuuhu...br je pasang aircond!!

Hati seorang Isteri

Wednesday, May 5, 2010

alkisah cerita berpantang...

hubby, aku,tok long,halim,ammar n mak
Aku dan mak yang ku sayang!!
Rasa sekejap pulak aku dok dalam pantang besalinkan Aliff nie..maklumla ada mak sendiri jaga (gmbo kt atas tu mak laa..day9 berpantang..mlm tu tok long and adik bongsu aku nk blik johor setelah seminggu lebih kt sini) hari nie da 33hari..cerita pasal pantang ..macam-macam respon,ada kata pantang jumpa!hehehe...tu bab makan2.. Harini makcik lebar,bidan tukang urut aku tu mai umah..nak menetapkan batu merian di tempat asalnya..sekali dengan urut last..hari..macam2 petua jugak makcik tu bgtau kat aku...dia kata lepas 30hari bleh da makan ayam goreng..banyakkan minum susu soya..susu..tauhu..boleh tambah susu bdan...
Dalam tempoh berpantang nie..aku amik makcik lebar.... urut 3kali dan juga cukur kepala Aliff..jamu pun aku amik dari makcik lebar....ni jamu bancuh tau..semuanya ada 4 set...set 1-4..emm...walaupun kena bancuh dan rasanya xsedap..mak aku dok pesan.."makan kak jamu tue...ubat mana yang sedap?nama pun ubat.."terdengar2 je pesanan mak...emmm rindu pulak kat mak..maklumla kali nie berpantang mak aku dari Johor datang dari hari pertama sampai ke hari 30..semua mak yang urus..dari memasak makan aku,basuh baju..urus Aliff..aku dok rehat2 je...TERIMA KASIH MAK..

PAKEJ BIDAN MAKCIK LEBAR RM 175.00

  1. Minyak selusuh

  2. Urut satu badan setengah jam 3x
  3. Jamu SARI REMPAH RATUS 4set (RM40)
  4. Cukur kepala Aliff (lepas tali pusat gugur)
  5. Tetap batu merian ,lepas hari ke 33..(RM25)
  6. Hari ini masa aku edit post nie..da 40 hari dok dlm pantang,emmm ada 4 hari lagi lepas tue merdeka!!!hehehe..sebenarnya da terasa jemu...badan da sihat tapi kena berpantang mcm org sakit.."xboleh nak buat kerja mcm2..dok rehat jer..jgn berkuat sgt kalau nak masak..nanti BENTAN!! tgu habis pantang," aaa...tu dialog mak aku..emm esok2 kalau mak da xde..bila baca blog nie..mesti sedih..iskiskisk...banyak benda pantang larang berpantang nie..aa aku bagi senarai kat bawah tu...semuanya mak aku yg nasihat sblum dia blik johor..
  • jangan menyapu..reason??xpasti..
  • masak boleh,tp xbleh menumbuk..reason:bergegar batu merian(uterus)
  • jangan main air sangat..(pinggan n baju aliff hubby aku yg basuh..hehehhe)
  • jangan makan benda sejuk..

BENTAN tu mcm mana??aaa...yg xtau tu..mak aku kt..bentan tu bila kita terlanggar ptg yg kt atas tu then badan kita demam menggigil..atau keluar darah yg fresh..mengalir laju(bkn mcm haid)..kalau da bentan cepat2 bakar paku smpai merah,celup dlm air masak..selawat 3x then minum...emm ada penawar la pulak...hehe

Tuesday, May 4, 2010

Alahai anai-anai...

Alahai anai-anai.... Korang makan duit kami yerrr... Sungguh pening kepala kami ni...aaa..itula keluhan tuan rumah no 15 taman utama indah.. semuanya anai2 punya angkara!terbang duit kami rm 1800..isk..isk..isk hubby chek kat belakang umah,ada laluan anai2 kat tembok antara umah kami dgn umah kak ros..cuak jugak!terus panggil org buat racun anai2.

Monday, May 3, 2010

Juandice..Kekuningan Pada Bayi Baru Lahir

welcome to the world my baby..ALIFF ISKANDAR!!

Haaa...inila baby aliff!! :) welcome to world aliff..
Alhamdulilah bersyukur sangat aku da selamat melahirkan aliff pada 3 April 2010 tepat jam 11.48malam di Hospital Tuanku Fauziah ,Kangar..
Emm...besar jugak baby aliff nie..3.8 kg! aku ingat lagi doktor kat Gyne kata 'Cikgu..xpe jangan risau baby u sihat..besar dalam 3.0kg..' haa...tup2 kuar 3.8!! tapi apa pun alhamdulilah mudah melahirkan aliff..teringat pada 3april tu..hari sabtu,mujur hari cuti..sebelum tue hari Jumaat,aku da amik cuti rehat khas. aa...khamis tu ibu pi sekolah lagi tau aliff..tanda paper science..mujur sempat!hehehe..
Aaaa...ari sabtu tu pagi2 subuh turun tanda darah campur lendir..kalut la jugk..tapi xsakit apa pun..aku rilek lagi..kul 10 baru pi spital..aa gambar kat atas tue siap nak pi spital la kul 10 sempat lagi amik gambar!hehehe..daftar..then cek punya cek..baru buka 1cm,disebabkan xde contraction..Dr bagi balik umah dulu...hehehe.sempatla pi makan2 kat warung Ismail...petang tu tido2 ..kul 4 baru ada rasa sakit sikit2..lepas magrib kul 8 lebih baru pi spital semula bila da mula rs ada contraction kerap..kul 9mlm cek da buka 3cm,terus masuk wad..start 9.30 contraction kuat sangat xhenti2..sakitnyer tuhan je la yg tahu..then ku 11.15mlm cek lagi 5cm trus masuk labourroom...11.48mlm besalin..alhamdulilah mudah dan cepat bessalin dengan selamat..terima kasih utk semua misi2 HTF Kangar yg bertugas semasa aku besalin mlm tue..:)