About Me

My photo
I'm “Biol”“logy” teacher at MRSM Beseri...hehehehe!..i quite garang masa ngajar..but I’m good teacher. ..tanya my students!! 17 Jun 2016 anniversary jadi cikgu ..heppy 14 years for being a good teacher! Not talk too much but..ada ramai kawan2!..I'm a “mithali” isteri to AMIZAL insyaAllah.. and a loving+caring mother to AMMAR BADLISYAH ,amp; ALIFF ISKANDAR..& ALEESYA HANA...so far, i'm just living my life with a big smile.  ! i have a lovin' husband , 2 sons & sorang anak dara comel who loves me just as much… Stay kat Kangar Perlis..walaupun I’m JOHORIAN …hubby da beli rumah for our fmly…heppi sangat.. Alhamdulilah .Thanks Abg.

Tuesday, July 27, 2010

Ammar da pandai membaca!!

Haaa....alhamdulilah...Ammar da boleh membaca!!
Ibu seronok sangat...buku membaca CAHAYAKU tu memang berkesan sungguh...ibu hantar Ammar pi tusyen membaca kat HR tu da dekat sebulan lebih...dan hasilnya memang memberangsangkan...boleh baca dah Ammar...
tapi sekarang nie dia xnak pi pulak tusyen tue...dia kata cikgu Ayu tu garang...hehehe..entahla Ammar nie...nanti lepas Raya nie nak pi sambung hantar lagi...

Nisfu sya'aban

Alhamdulilah...hari ini dapat aku mengerjakan puasa sunat nisfu sya'aban...tahun nie hubby pun puasa sama...hehehe...
bersempena hari nisfu sya'aban nie..aku berharap sangat agar diri ini menjadi lebih baik dari hari sebelum2nya...moga 'buku catitan' yang baru akan menjadi buku yang mencatatkan segala kebaikan...

Thursday, July 22, 2010

Besday Ammar ke-5 tahun -PASTI BESTARI TAMAN UTAMA

Sebenarnya besday nie pada 29 jun ritu...ibu xsempat nak upload gambar
besday ammar tahun nie sambut 2kali..satu kat PASTI ngan kawan2..satu lagi kat KFC ngan ibu..ayah and adik aliff
kek kat atas tu ayah yang beli kat sebelah kedai hafifah..kek coklat
Kek kawan2 yang menyambut besday pada bulan mei and jun 2010
kawan2 kat PASTI..masam je semuanya Niecikgu Norizan...bagi hadiah tabung kat Ammar
Ammar potong kek..masam jer ammar nie..
malu kotttt...hehehe
Selamat Hari Lahir anak ibu...moga ammar jadi anak yang taat pada Allah..rajin belajar
dengar cakap ibu and ayah...dan jadi abang yang baik pada adik Aliff..

Perginyer xkembali...

Mak dengan kakaknyer arwah "Wak Ha"

Resepi kuih som-som

Kuih som-som
Kelakar kan nama kuih nie...aku sebenarnya first time makan masa dalam pantang ritu...mak aku yang masak..sedap jugak...
Hari ini aku puasa and tetiba jer teringin nak makan kuih nie...baru teringat nak tepon mak mintak resepi...
Bahan2
  1. 1 cawan tepung beras
  2. 1 cawan air
  3. 4cawan santan
  4. gula gerek
  5. sedikit garam

Cara-cara masak

  1. santan di masak (jangan sampai pecah minyak)
  2. tepung beras dibancuh dengan air dan dimasukkan kedalam santan yang telah separuh masak
  3. boh sedikit garam
  4. kacau sampai likat dan masuk kan dalam loyang
  5. biarkan beku dan sejuk di dalam peti ais
  6. masak air gula gerek (manis ikut suka)

Pra Trial PMR (20-23 July 2010)

Exam...exam...
huhuhu...minggu nie pening la kepala bebudak tingkatan 3 kat MRSM tu...sebab tengah jawab exam...dan hari ini depa tue dok menjawab kertas sains..dan malam nie aku dok pulun tanda kertas tue...benti sat menanda..sebab sakit hati...sakit kepala tgk jawapan yg mcm2 ngan mengarut2...
depa nie jawab soalan exam mcm xpenah blajar...pening cikgunyer nie...emmm...xtaula mcmana...da la depa nie first batch amik PMR kat Beseri nie...kotla nak pulun jadi benchmark...adoiii...

Tuesday, July 6, 2010

Adik Aliff da pandai meniarap...

E.C The Young Quran Generation

Hehe...sebebarnye nie citer semalam petang masa pendaftaran E.C (enrichment club)..kat DTSP maktab...aku sampai lewat da kui 3 setengah lebih..tgk meja pendaftaran tu da ramai budak2 kerumun..tanya pasal E.C yang aku tawarkan semester nie..depa ingat aku nak ajar tajwid mengaji sebab tgk tajuk QURAN..ada pelajar2 F1 tu panggil aku ustazah lagi...huhuhuhu
lepas aku bagi penerangan, yela aku cuma nak depa cari surah2 dalam al-Quran yang ada related dengan sains..then kumpulkan..cari terjemahan la kiranya..
mula2 tua ada syarat nak amik pelajar2 f4 sahaje...tapi hampeh depa xminat pon...at last ada la 2 org f2 students n selebihnya student f1...huhuhu...yang perempuan xleh masuk kelab aku nie...
sebenarnya cadangan perisian kelab nie dari kak dah...so aku ok je laaa...:)

susu ibu oh susu ibu

Lama dah ibu nak tulis pasal susu yg ibu bagi kat aliff nie..harini baru ada masa sikit..
dulu masa aliff lahir..1st day tue xdapat bg BF sebab mmg xkeluar susu..sampai sakit luka aliff hisap..sakitnyer ya allah tuhan je yg tau..eh lama gak xde susu..2-3 hari gak baru banyak..tapi masa tue ibu da demam bengkak susu...xteringat la pulak nak simpan susu tue...pump2 buang pulak..emmm tu yg ibu bagi aliff minum susu isomil...
susu nie kejap je ibu bagi..sebulan jer..aliff constipate
pas tue tukar susu mamex gold pulak..
masa nie dapat pump banyak gak..
ibu asing siap2 supaya mudah nak minum

Hehehe...storage nie ibu beli online..baru je beli nak freeze susu mudah..then kalau nak feed pun senang

just rendam dalam air panas jer...

aa...yg putih tue bukan susu...tapi ais tau

Disebabkan susu pun banyak dan ibu da freeze..kalau pump kat skolah tue dapat la 6 oz...hantar n simpan terus di umah pengasuh..mujur dekat dengan skolah..so,harini masuk 2 minggu dah aliff kurang minum susu formula..2 oz sehari jer...sebab ibu bekal kan susu ke rumah pengasuh, Mak ema..
Hari nie 22 july
sajer nak edit post nie..
Alhamdulilah...adik aliff masih dapat minum susu ibu walau di rumah pengasuh..masih dapat pump susu 6-7oz sepagi kat maktab...sebenarnya banyak petua2 utk bagi air susu dihasilkan dengan banyak...
  1. minum susu anmum lacta
  2. makan carrot putih
  3. peria

Aaa...petua tue yang ibu amalkan utk penghasilan susu yang banyak...carrot tue memang xsedap rasanya...tapi kalau buat sup ngan sawi okla rasanya...huhu walaupun pahit.

Susu anmum lacta tu kotaknyer warna hijau..memang mahal 650g harganya rm 30...ada kedai yg jual murah sikit rm28.9...dan peria tue baru je ibu jumpa...kalau makan tu bleh tambah susu...memang betul...