About Me

My photo
I'm “Biol”“logy” teacher at MRSM Beseri...hehehehe!..i quite garang masa ngajar..but I’m good teacher. ..tanya my students!! 17 Jun 2016 anniversary jadi cikgu ..heppy 14 years for being a good teacher! Not talk too much but..ada ramai kawan2!..I'm a “mithali” isteri to AMIZAL insyaAllah.. and a loving+caring mother to AMMAR BADLISYAH ,amp; ALIFF ISKANDAR..& ALEESYA HANA...so far, i'm just living my life with a big smile.  ! i have a lovin' husband , 2 sons & sorang anak dara comel who loves me just as much… Stay kat Kangar Perlis..walaupun I’m JOHORIAN …hubby da beli rumah for our fmly…heppi sangat.. Alhamdulilah .Thanks Abg.

Tuesday, July 6, 2010

susu ibu oh susu ibu

Lama dah ibu nak tulis pasal susu yg ibu bagi kat aliff nie..harini baru ada masa sikit..
dulu masa aliff lahir..1st day tue xdapat bg BF sebab mmg xkeluar susu..sampai sakit luka aliff hisap..sakitnyer ya allah tuhan je yg tau..eh lama gak xde susu..2-3 hari gak baru banyak..tapi masa tue ibu da demam bengkak susu...xteringat la pulak nak simpan susu tue...pump2 buang pulak..emmm tu yg ibu bagi aliff minum susu isomil...
susu nie kejap je ibu bagi..sebulan jer..aliff constipate
pas tue tukar susu mamex gold pulak..
masa nie dapat pump banyak gak..
ibu asing siap2 supaya mudah nak minum

Hehehe...storage nie ibu beli online..baru je beli nak freeze susu mudah..then kalau nak feed pun senang

just rendam dalam air panas jer...

aa...yg putih tue bukan susu...tapi ais tau

Disebabkan susu pun banyak dan ibu da freeze..kalau pump kat skolah tue dapat la 6 oz...hantar n simpan terus di umah pengasuh..mujur dekat dengan skolah..so,harini masuk 2 minggu dah aliff kurang minum susu formula..2 oz sehari jer...sebab ibu bekal kan susu ke rumah pengasuh, Mak ema..
Hari nie 22 july
sajer nak edit post nie..
Alhamdulilah...adik aliff masih dapat minum susu ibu walau di rumah pengasuh..masih dapat pump susu 6-7oz sepagi kat maktab...sebenarnya banyak petua2 utk bagi air susu dihasilkan dengan banyak...
  1. minum susu anmum lacta
  2. makan carrot putih
  3. peria

Aaa...petua tue yang ibu amalkan utk penghasilan susu yang banyak...carrot tue memang xsedap rasanya...tapi kalau buat sup ngan sawi okla rasanya...huhu walaupun pahit.

Susu anmum lacta tu kotaknyer warna hijau..memang mahal 650g harganya rm 30...ada kedai yg jual murah sikit rm28.9...dan peria tue baru je ibu jumpa...kalau makan tu bleh tambah susu...memang betul...

No comments: