About Me

My photo
I'm “Biol”“logy” teacher at MRSM Beseri...hehehehe!..i quite garang masa ngajar..but I’m good teacher. ..tanya my students!! 17 Jun 2016 anniversary jadi cikgu ..heppy 14 years for being a good teacher! Not talk too much but..ada ramai kawan2!..I'm a “mithali” isteri to AMIZAL insyaAllah.. and a loving+caring mother to AMMAR BADLISYAH ,amp; ALIFF ISKANDAR..& ALEESYA HANA...so far, i'm just living my life with a big smile.  ! i have a lovin' husband , 2 sons & sorang anak dara comel who loves me just as much… Stay kat Kangar Perlis..walaupun I’m JOHORIAN …hubby da beli rumah for our fmly…heppi sangat.. Alhamdulilah .Thanks Abg.

Tuesday, August 24, 2010

Peperiksaan Percubaan PMR

Hari ini baru berkesempatan nak tulis pasal exam trial PMR MARA nie...
sebenarnya exam tue da lepas 16-20hb Ogos...paper science pada hari 17..selasa..aaa,akula kena jaga.petang dari kul 2-5...memang penat...da la posa pulak tue..emmm..
Tu pasal bab menjaga exam...bila nak tanda pulak,kalut la sebab minggu tue kan kami anak beranak demam batuk dan selsema...adik aliff pon kena berulang ke klinik Menon buat nebulizer...markah kena hantar 23..isnin..ahad tu pulak aku demam...last2 yang tanda paper tu hubby aku...TERIMA KASIH ABANG!! :)
soalan science tu kan ada 8 semuanya...campur ngan objektif lagi...aku hanya tanda nombor 7 dan 8 jerrr...yang lain mmg hubby ku yang tanda..mujur soalan mudah utk ditanda...hehehe.sebelum tue hari Jumaat 20 Ogos,hubby kena hantap markah paper science dia juga...so khamis mlm jumaat tu aku tolong tanda paper kelas hubby ku pulak...hehehe...

Monday, August 23, 2010

Jenahak Kukus

Haaa...ikan Jenahak kat atas tue da siap dkukus...
rasanya memang A++..hubby aku la yg kata...hehehehe
Sebenarnya xrancang pun nak masak ikan nie..ari Ahad tue lepas tusyen 10.30..
kami 4 beranak terus pederas p market..dengan harapan agar semua ikan2 dan sayuran masih ada lagi...mungkin rezeki kami...ada byk ikan fresh2..termasukla ikan kat atas tue..terus teringat nak masak kukus...:) tambah pulak mudah dan senag nak kukus ikan nie..
Nampak meyelerakan kan??so boka posa kami mlm ahad td mmg kenyang sgt2..
habih ikan tu tinggal tulang jer...sayur pulak aku masak daun ubi masak
tumis pedas..
Mcm biasala aku guna periuk TUPPERWORK kat atas tu
terasa berbaloi beli...mujur ada pinggan corell..bleh buat kukus
Aaaa..saja je nak bagi ukuran ikan tue..mudah nak anggar bape byk bahan nak guna
BAHAN2 DAN CARA2
  1. seekor ikan jenahak (kerapu pon bleh gak) da siap buang perut +kelar both side then perap dengan satu sudu sos tiram
  2. 1 labu Bawang besar
  3. 8 biji bwg putih
  4. Halia sebesar ibu jari
  5. Cili merah besar
  6. Asam boi (aku guna warna merah supaya xpucat sangat hasilnya nanti)
  7. Semua bahan 2-6 di mayang dan ditabur atas ikan (selit2kan halia dan bawang putih dlm kelaran ikan tadi)
  8. Perah 1 biji setengah limau ke atas ikan
  9. Daun sadri di potong 3 bahagian dan letak diatas ikan
  10. Pada siapa yang suka pedas bleh boh cili padi (4-5 biji dihiris dua bahagian)
  11. Kukus 20 minit (api besar)
  12. Setelah siap potong tomato utk dihidangkan

Saturday, August 21, 2010

Rambutan penyebab batuk..

Rambutan yang mengiurkan
Sekarang nie bulan da nak penghujung bulan Ogos...musim rambutan pun da nak habis..ada la sikit2 kat gerai2 tepi jalan di Perlis...sebenarnya musim rambutan nie dari hujung Julai ritu..
aku sebagai pengemar rambutan tidak sekali-kali melepaskan peluang melantak rambutan nie...rasanya ada dekat 7 kilo kami sekeluarga melantak!! tapi hubby aku xsuka sangatlaaa...so aku dan ammar je la yang habiskan...
Nak dijadikan cerita...tadi aku tepon mak sedara aku kat alor star...bertanya kabar...kabar kami sekeluarga batuk2 aku cerita kat dia...terus maksedara aku tu mungkin kesan daripada makan buah2an kot...so aku pun dok termenung pikir...emmm...sahihla ini memang kesan makan rambutan!!
RAMBUTAN MEMANG SEJUK!! aaa...peringatan dari aku untuk anak2 nanti..terutamanya ammar yang sememangnyer suka makan rambutan jugaaa...heehehe...sebenarnya hubby da banyak kali pesan jangan makan banyak sangat...aa kesannya kami sekeluarga da batuk...paling kesian adik aliff sampai kena nebulizer sebab terlampau banyak kahak/gelema
semoga apa yg aku tulis nie dapat dijadikan panduan utk anak2 cucu nanti...

Thursday, August 19, 2010

Puding Roti Karamel

Hariini baru berkesempatan nak menghasilkan pudingAlign Center karamel nie..
nampak sedapkan??hehehe...resepi nie aku amik kat blog kak aida kawan lama kat MRSM Gerik dulu..tak sangka sekali buat je jadi...emmm...memang sedap!!
Kadang2 ada yang xtau karamel tu sebenarnya GULA HANGUS! huhuhuh
Kuahnyer nampak sedap sangat... saja je nak tunjuk bahagian nie..
kuahnyer tue kalau nak banyak bergantung pada kuantiti gula hangus...
kalau nak byk..bleh boh air sikit..3 sudu
masa nie da nak masak..nampak mcm xsedap...tapi jgn risau...
kita kena cepat2 rendam dalam air sejuk bila da masak tue
utk memudahkan proses 'turn over'atas pinggan leper
Haaa...inila hasilnyer selepas kita 'turn over' puding tue

Ni la Tupperwork yang aku guna utk mengukus puding tue.. berbaloi-baloi beli ni Align Centerwpun harganya RM 300plus huhuhuh... selalunyer buat masak rendang jer...

Bahan2.
  1. 2 biji telor saiz sederhana
  2. 2-3 keping roti
  3. 1 tin susu cair
  4. 1/2 cawan gula
  5. 1 sudu teh asen vanilla
  6. 3 sudu penuh gula+3 sudu air (untuk buat gula hangus/karamel)

Cara2.

  1. Utk buat karamel/gula hangus panaskan 3 sudu gula dalam loyang...api perlahan jer..bila da perang..(hati2 jangan sampai hitam nanti pahit pula) renjis 3sudu air tue..then biarkan sejuk..(hati2 jangan sentuh gula hangus tue..nanti melecur tangan)..hehehe sebab ada pengalaman.
  2. Blend roti + susu cair (then masukkan dalam mangkuk)
  3. Pukul telor + gula hingga kembang (guna garpu jer senang) hehehe..then satukan dalam mangkuk yg sama tadi..kacau sebati then masuk dalam loyang tadi..jangan lupa asen vanila.
  4. Kukus selama 30-40 minit

Mudah kan?? aaa...kalau nak puding yang xberapa keras..guna sekeping roti sahaja..dan kalau nak pding karamel saja...xyah boh roti...:) SELAMAT MENCUBA.

Batuk berkahak and flu...

Hari pertama aliff di"nebulizerkan" dia xmenangis.
.dok tenung jer muka kakak yg buat tu
Dugaan Allah lagi kepada hamba2 yang disayangi...
Kami sekeluarga kecuali hubby ku diserang gejala batuk dan selsema...dari hari sabtu lepas hingga saat aku menulis blog nie...:I Hari ini aku dapat mc...doc kat klinik Menon yg bagi sebab aku demam semalam...mungkin sebab kurang tidor, ditambah dengan batuk yang berkahak...
Cerita bab batuk nie..paling aku kesian pada adik aliff..banyak sangat kahak sampai xbleh bernafas...bleh guna mulut je sikit2...masa tu malam Rabu...kami panic jugak..cepat2 pi klinik menon dan doc suggest buat Nebulizer..malam tu juga kena buat...
emmm keesokan harinye kena sambung lagi 3 kali aku pi sekolah jap punch card n minta kebenaran pengetua nak bw anak ke klinik n hospital, hubby xbleh nak ikut sbb sekarang ni pengetua dia strict sgt...so kami 3beranak nie pi la menon nak cont nebulizer tue.. ...mlm tu bila jumpa doc semula..dia suh buat lagi hari ini 3 kali...mcm biasa pagi..petang n mlm...
Ammar batuk juga tapi bagi makan ubat batuk cap kelapa laut tu mcm da ok...aku pulak dapat ubat batu dari klinik menon...dapat ubat penat sekali...sebab susah jugak nak bernafas bila da batuk2..
APAPUN DOA AKU..Semoga kami cepat sembuh...sakit yang diberi oleh Allah itu ada rahmatnya..membuang segala dosa2 kecil, INSYAALLLAH...

Sunday, August 15, 2010

Ramadhan al-Mubarak 2010

Hari nie hari ke-5 posa...Ahad rini...lepak2 je kat umah lepas balik tusyen Adri...tusyen kat umah bebudak tue mintak tangguh sebab depa dok ada trial SPM...

Monday, August 9, 2010

Deco...deco...

Ni keja laki aku...hehehe dia memang suka sgat tanam pokok bunga..boh bunga dlm pasu...tukar bunga lain..masuk bunga itu ...ini...huhuhu
Pokok kt atas tu laki aku amik kat...tut...hehehe
mulanyer dia kata tgk pokok yu cantik atas meja doc kat klinik kesihatan...lawak kan??balik terus boh dlm pasu...
Haaaa....ni lagi satu,masa nie hujan lebat sgt2...sempat lagi pi amik pokok pandan kt luar n boh dlm pasu tue...pokok yg asal tu da mati...

Friday, August 6, 2010

Wabak konjungtivitis

Hari ini aku dapat cuti lagi...3 hari cuti sampai sabtu..hehehe sabtu ni sebenarnya sekolah ganti utk raya posa... Sebenarnya sakit mata nie da circulate satu umah kami...aku yg last kena...huhuhu ingatkan kuat lagi antibodi...rupanyerr tidak dapat jugak sakit mata tue...laki aku cuti dari hari isnin lagi...ni pi lagi klinik kesihatan kangar...nak p sambung mc lagi...sabtu pun dia skolah...rasanya cuti sampai sabtu la tue...ubat sakit mata da bertimbun2 dah kat umah nie...
Ada orang bagi petua bubuh susu ibu dalam mata...masa aliff sakit tue hari jumaat...pi klinik wan balkis bagi ubat...tapi ibu xbuh pun dalam mata...tapi ibu boh susu ibu jer...alhamdulilah...esoknyer lega si aliff tue...tapi bila boh kat mata ayah xnak menjadi la pulak...entahlaaa
so disebabkan wabak nie...semalam kami cuti...ammar pun xnak pi skolah...cadangnyer nak pi sungai petani shopping baju raya...huhuhu...tapi hubby aku kata kalau dapat mc mesti berehat dok kat umah...(dia baca pekeliling) huhuhu...tapi semalam kami da sakan shopping..tapi kat Perlis je laaa...cakap pasal shopping raya tahun nie...habih la jugak rm300 lebih..tapi puas hati...semua dapat baju raya...

Tuesday, August 3, 2010

Delima seorang ibu dan seorang guru...

Hari ini aku mik cuti rehat khas... Aliff demam...semalam lagi kui 4pagi demam...agak panas badan dia.lepas tu xtdo la aku dok jaga dia..sedih jugak..entahla..confius sebab mcmana dia bleh demam.. paper science utk peksa selaras 1 sem nie xhabih tanda lagi...esok nk kena submit markah...emmm...

Sunday, August 1, 2010

Anak-anakku sakit mata

Hari ni Ahad...petang tadi kami pi jalan2 pi pasific alor star..saja nak cari baju raya...nanti da bulan posa xlarat nak jalan...huhuhu
Hubby walaupun sakit mata...pi jugak..sakit mata nie Ammar yg pionernyerr...jangkit kat skolah Pasti..dari hari rabu lagi..pastu jangkit kat adik Aliff..tapi adik Aliff kejap jer...xsampai dua hari...aku dok boh susu badan..hubby pulak semalam yang kenanya...aa nampak gaya esok cutila hubby tue...