About Me

My photo
I'm “Biol”“logy” teacher at MRSM Beseri...hehehehe!..i quite garang masa ngajar..but I’m good teacher. ..tanya my students!! 17 Jun 2016 anniversary jadi cikgu ..heppy 14 years for being a good teacher! Not talk too much but..ada ramai kawan2!..I'm a “mithali” isteri to AMIZAL insyaAllah.. and a loving+caring mother to AMMAR BADLISYAH ,amp; ALIFF ISKANDAR..& ALEESYA HANA...so far, i'm just living my life with a big smile.  ! i have a lovin' husband , 2 sons & sorang anak dara comel who loves me just as much… Stay kat Kangar Perlis..walaupun I’m JOHORIAN …hubby da beli rumah for our fmly…heppi sangat.. Alhamdulilah .Thanks Abg.

Saturday, January 29, 2011

Demam teruk sangat

Etry ni ibu tulis khas utk ammar
malm sangat da ni..balik dr MENON..buat NEB adik aliff
tadi abg ammar dgn aya tgu je dlm kete..ibu yg bwk aliff buat neb...sebabnya abg ammar demam panas sgt dan xlarat nk jalan
ayah dukung masuk dlm keta...
mlm ni setelah 2x buat neb..aliff x nangis dah!!huhuhu...alhamdulilah
esok ada 3x lagi...walaupun doc kata tadi ada tinggal sikit2 je...mungkin sebab aliff nangis dengan sepenuh hati maka ubat tue mudah meresap masuk dlm paru2 dia...
so esok pg pulak yer adik alif!!

nebulizer lagi...

salam petang Sabtu yang sangat surammmm...
Berehat2..dua-dua her tido..hubby tgh melipat baju...aku ni nak preparebhan tusyen esok..sempatla nak 'mengentry' satu post...DEMAM+SELSEMA+NEBULIZER..
hari ini p klinik MENON..dari jam 11 pagi..ammar batuk dan demam..
mengadu sakit kepala yang amat sangat...bimbang jugak..
ingat kan nak ke PMC Alor Star..tapi smua pakar cuti hari Sabtu...so MENON pun ok..first time jump Doc Lim...baik sanga doc tue..
AMMAR: demam dan alahan...
itu yg sakit kepala so dapat paracetamol..zyrtex (alahan) dan juga atibiotik
ALIFF: sesem dan batuk berkahak yg amat banyak..
kena nebulizer lagi 3kali/3hari..so ini kali kedua dalam hidupnya kena neb
pagi tadi dad neb..petang jam 4 pun...sat lagi malam jam 8 pun kena p juga
alhamdulilah klinik tu dekat...xsampai 5 minit..sampai...
tapi yg xbestnya...aliff MENANGIS BERSUNGGUH2!! emmm...xtaulaaa
semoga anak2 ibu cepat sembuh AMIN

Friday, January 28, 2011

9 bulan setengah sudah..

saya sudah pandai naik tolocar ini...
huhuhu...mesti alif nak habaq mcm tu kat ibu...
masa ni da 9bulan setengah..kurus je muka tu..
makan moi lalu..tapi sangat susah nak TIDO..
pening kepala ibu...MAK PENGASUH pun letihhhh...:(
Bila aliff da 9bulan nie
  • rambut da mula nampak curly
  • mula nak memapah kat daybed
  • macam dulu jugak...MERAP kat ibu.
  • (kalau ibu nak buat kerja..nangis) kena duduk dkt alif jerr...alahai anak bertuah ibu ni
  • suka menjerit dengan nada suara yang sangat KUAT..emmm...
kadang2 alif ok...bleh main dengan sendiri...tapi KEBIASAANNYA.alif akan menangis ibu selalu berdoa alif akan tenang..

Yeahhhh...Adam datang umah kami

ADAM SYAKIR B.GHAZALI
inila kawan baik ammar...depa ni jadi kawan masa kat PASTI BISTARI TAMAN UTAMA
sempat setahun je berkawan masa kat PASTI 5tahun tue..
sekarang Adam da PRASEKOLAH kat sekolah rendah Salang
Petang Ahad 23/1 lepas Adam datng umah kami dengan ayah dia...
seronok sangat ibu tgk amamar dapat jumpa adam...
ibu pun seronok juga...BAIK budak adam nie...KELAKAR pulak tue!huhuhu
tgkla gambar2 adam dengan ammar tue...ibu tgk muka ammar gembira sangat..
sempatl ibu tanya si adam yg gebu ni
'adam suka kawan dgn amar?'
"kami suka sgt kwn dgn amar..dia xmain ganas.." adam nie cakap logat perlis yang kelakar...dia dulu duk KL..bila cakap perlis...macam kartun je bunyinya..
ammar pulak selalu cakap
"ibu..adamla kawan ammar yg paling baikkkk...suka sgt kwn dengan adam.."
masa cuti buln 12 ritu..asik cakap pasal adam jerr
"ammar xsabarla nak p sekolah...rindu dengan adam...nak main dengan adam"
kesian dengan amar...bila naik sekolah ADAM PINDAH SEKOLAH DAH
kami pun minta no talefon adam dengan cikgu Norizan...
and last2 adam dgn ayah dia datang umah...seronok sgt
"seronok juga dapat tambah kenalan...ayah kata...org JPN pulak tue.."
ayah adam nie baru je dapat tukar kerja di JPN Perlis
Gambar2 mereka bermain bersama Adam & Ammar Masa hari tu...depa ni datang da jam 6ptg...xpuas main...ayah adam balik dulu sempala solat berjemaah bersama2...kemudian jam8.15 tu ayah adam+mama+tok+mak usu datang amik nak kangar... NANTI DATANG LAGI UMAH KAMI YER ADAM...:)

Saturday, January 22, 2011

Demam..batuk dan selsema

Ajar abg ammar membaca

Remedial Program Science Subject

Ini cerita sepajang minggu ini bulan januari..
kelas remedial da start dari minggu lepas lagi then sambung pada kelas kedua pd 17hb...turn aku pulak kena pada hari semalam 21 Jan...
so berlangsungla kelas tu kt DKC...lewat sikit..cari kerts soalan bebudak nie xde..bebudak yg 19 orang ni kata kertas cikgu nik collect pada 17hb tue...talefon nik dekat 4 kali xangkat2..emmmm....last2 aku cari kat atas meja aida...ada...
yang letihnya aku bawak 2org hero aku nie...walaupun depa ni xkacau sangat..tapi letih jugak...
xtaula berkesan x program remedial nie...
pada yg xtau remedial ni program aper...ia adalah program utk bebudak yang gagal dalam peperiksaan pada semester lepas...bebudak kena dtg kelas remedial dan kemudiannya ambil semula exam ikut subjek yg gagal...
so utk science nie 26 Jan adalah tarikh EXAM...

Friday, January 21, 2011

Asam pedas ikan pari

salam hari Jumaat
Kejap je da seminggu perskolahan...rasa penat balik dari KL minggu lepas xhilang
lagi...huhuuh..hari ininak cerita pasal ASAM PEDAS IKAN PARI..
mcm biasala kalau hari persekolahan nie jarang aku memasak...beli je kat cafe sekolah...senang dan jimat...kalau da beli tu mesti xde resepi l ka...hehehe
ASAM PEDAS kat atas tu masa aku beli xde bendi...kak na kata mahal harganya..so masa nak bli tu teringat ada bendi kat dlm freezer...so bleh rampai dgn asam pedas nie...JIMAT lagi...
lagipun AMMAR SANGAT SUKA MAKAN ASAM PEDAS lagi2 kalau ada rampai dengan BENDI
lepas ni cadangnya nak tanam je bendi kat belakang rumah...tgu umah kami siap la kot...huhuhu perancangan je laaa...bleh JIMAT nanti xyah beli..
menu lunch kami harini...
ASAM PEDAS IKAN PARI+SOTONG BERKARI+IKAN GORENG

Wednesday, January 19, 2011

Mesyuarat Rumah Sukan

Delima Juara!!
Hehehe...provok jerr....
Ni cerita petang hari isnin..17/1...semua rumah sukan mrsm beseri ada mesyuarat..
lantik ketua rumah...penolongnyer...huhuhu
Bersemangat jer Guru2 rumah sukan merah...DELIMA kat atas tue..walaupun xpakai baju merah...aku pun ada..bawak semua anak2..ammar n aliff...habis dekat jam 5 ptg jugak..letihh..
Ini pulak bebudak rumah nilam dan topaz...pesaing2 untuk menjadi juara tahun ini...
eh...mana bebudak zamrud nieeee???xdak ponnnn...mesti nak kalah tahun nie...hikhikhikhik...sorry yerrr cikgu Jalil...semangat sangat petang tu sku tgk...tapi cdak pulak dalam gambar nie...

Target setting PMR 2011

Salam
Malam nie boleh nak online sebab aliff tdo dari jam 5ptg tadi..sekarang da jam 8.30..xpasti dia nak bangun ke tidak..
malam nie saje nak citer pasal TARGET SETTING..macam baru je pulun bebudak f3 peksa PMR...mai2 tahun nie da kena buat pulak utk budk2 form 3 tahun ni...emmm itula kerja guru...tahun nie aku buat target setting tu dalam dalam email aida..petang tadi da siap..tgk gaya bebudak tahun nie macam nak lagi cemerlang result PMR...huhuhu INSYAALLAH..
cerita pasal target setting nie...TOVnya guna result masa peksa semester tahun lepas...target setting nya ada 3..so kena la target bbudak tu nak dapat apa utk peksa semester ini...percubaan dan akhirnya PMR...yng pastinya masa PMR tu mesti targt semua dapat A...
Insyaallah berkat usaha pelajar2...guru2...doa dan usaha UNIT SAINS tahun nie nak bagi gempak result sains!! :) INSYAALLAH.

Sunday, January 16, 2011

pisang tanduk

gambar ni amik kat google...tgkla saiznyer tue..
Hari ini aku breakfast dengan pisang goreng
balik dari kl tgk ada 2 biji pisang tanduk yg da ranum...elok benar kalau nak dgoreng..
pisang nie hasil pemberian Nazri..org Johor..duk menyewa kat umah sewa lama kami dulu..tapi minggu lepas da balik ke Johor semula
PISANG TANDUK...aaa..itula pisang yg aku goreng pagi tadi..bagi sesapa yg xpenah makan tu jangan terliur sebab pisang ni biasanya dijual di Johor jer...sebab aku xpenah pun tgk ada jual kat Perlis...huhuhu
Pisang nie biasanya besar 3-4 kali ganda dari pisang biasa..
kat johor biasanya depa buat kerepek pisang atau di goreng jer...cicah dgn sambal kicap..sangat sedap!!

Amizal is the Good Mr. Mama..

salam hari Ahad yang sangat ceria..
Emm...jam kul 2 petang..baru lepas tusyen dengan bebudak form 4 kat umah..
aliff n hubbyku tdo ammar main games... Teringat nak post something...seperti tajuk kat atas tue..:)
AMIZAL ABD RAZAK
Huhuhu...itula hubbyku.keletihan tdo sebab menjaga aliff...masa aku tusyen tadi..11.30-1.00ptg
bab2 menjaga anak nie hubbku da biasa buat dah...dari dulu masa ammar kecil lagi...kalau aku p kursus hubbyla yg jaga...dan seminggu yg lepas masa aku k KL...hubby jugakla yg menjaga aliff...mencabar jugak la sebab aliff nie menyusu badan...
ni nak story sikit pasal aliff n hubby masa aku p KL baru nie..
malam 1st aku tinggalkan depa nie..aliff menangis je dari kul 8mlm sampai tertido jam 10.30mlm...then hubby kata bangun pulak 12.30...xtido dah! kul 3.30pagi baru tdo...6.30 da bangun...emm ada juga hubby msg kat aku
"letih dah..menangis je dari tadi...xtau nak buat apa"
"bleh gila macam nie"
huhuhu...kesian kat hubby...
tapi day selepas tue aliff makin get use...tdo pun macam biasa
cumanya malam yg aku odway balik plis je aliff menangis...
apapun TAHNIAH la aku nak ucapkan utk hubbyku...sebab menjadi mr.mama yang sangat bagus...hehehe...sempat basuh baju...masak moi utk aliff...lipat baju...:)

Thursday, January 13, 2011

Wednesday, January 12, 2011

TOT. KKB

Hari ini hari kedua aku berada kat KL ni...ada kursus
Kursus Kemahiran Berfikir (KKB)...Training for Trainers (TOT)
Boring jugak kursus nie...tapi apakan daya kena p jugak...tinggal anak dan laki kat Perlis :(
tapi petang tadi sempat aku beralan2 ke SOGO...waaaa...lmanya xmasuk sogo..
syok la kan...dapat 2sandel n 1 black handbag...huhuhu

Kenapa blog aku jadi mcm ini??

waaa....sedihnya...kenapa susunan blog aku jdi mcmini??
aku perasan msa hari isnin ritu lagi...ingatkan ada masalah sikit...tapi HARI INI pun xok lgi...Tolongggggg...

Monday, January 10, 2011

pulut kuning & rendang ayam

Harini kat sekolah aku dan kak hilda ada buat kenduri kesyukuran sempena hari kelahiran kami...sebabnya aku dan kak hilda sambut besday pad hariyg sama..:)

Selamat Hari Lahir

Alhamdulillah...aku bersyukur ke hadrat Ilahi...alhamdulillah again.. pujian itu sememangnya untukMU ya Allah..si pemilik segala sesuatu

UMURku ini jua miliknya...milikMU ya Allah..

aku xtahu selama mana ENGKAU meminjamkannya padaku...

oleh itu aku bersyukur.. ya Allah...sangat2 bersyukur kerana hari ini dikurnia..genap 32 tahun hidup di bumiMu ini....ALHAMDULILLAH

TERIMA KASIH BUAT:
BAPAKU
MATSARUNI ERPAN
IBUKU
NGASIAM REBON
KERANA KALIAN AKU BERADA DI DUNIA INI
SEMOGA ANAKMU INI SENTIASA BERADA DIDALAM
LINDUNGAN KASIH SAYANG ALLAH
DAN DIPERMUDAHKAN SEGALA URUSAN DI MUKA BUMI INI

Saturday, January 8, 2011

9bulan dah..

Gambar ini ibu snap sehari selepas adik aliff berusia 9 bulan.
sekejap je rasa masa brlalu...besar da adik aliff nie..
aliff nak merangkak la tue...walaupun da tau nak merangkak..aliff lebih senag nak menjulur...
kecik da muka tue...kurus sikit...sangat aktif...memanjat..then berdiri la aktiviti yg sangat aliff suka buat pada usia ini

Tusyen 2011 da bermula

Alhamdulilah...masih dapat memanfaatkan ilmu biologi yang ada pada diri ini..untuk dikongsi dengan pelajar-pelajar sekalian..
kelas tusyen tahun ini bermula dengan TUSYEN PERSONAL pada petang Jumaat
semuanya budak form 5..sekolah DERMA dan juga sekolah Behor Pulai

Jom jimattttt

Minggu nie aku nak berkempen...JOM JIMATTTT PAMPERS...huhuhuh
kempen pada diri sendiri je laaa...dengan hubbyku...almaklumla barang2 semua da naik...minyak..bawang..gula..adoiii laaa...susu adik aliff pon da jadi rm 55.40 sennn...emmm
kalau bawak duit rm50 tue pegi pasaraya...xdapat byk barang pon...hampeh jerrr...so nak jimat mcmana ek???...xkan la xnak makan...beras semua tu kena beli...susu aliff pun kena bagi...
so...aku sebenarnya da berjimat dalam menggunakan PAMPERS!!
huhuhuh...da seminggu adik aliff pakai kain napkin...:) tapi bila balik dari sekolah jer laaa...
MALAM n KAT UMAH MAK PENGASUH
still pakai huggies
berkat usaha gigih ibu membasuh napkin tu hari-hari..dapat la berjimat...
doa2la ibu ada kekuatan membasuh napkin aliff tue...
eh xpe aliff...xrasa basah sangat,sebab ibu guna nappy liner kat atas kain napkin tue...:)

Post mortem

Ini cerita minggu lepas..masih pada mnggu reorientasi lagi..hari rabu pagi...semua bebudak form 3 berkumpul diDTSP..semua guru2 yg mengajar depa kena hadir sebab nak bagi komen tentang result depa utk peperiksaan semester 2 tahun 2010...
so..aku pun kena hadir lerr sebab mengajar bebudak f2 subjek sains...
macam biasala..mula2 tu pengetua akan panggil pelajar yg top 5 dulu...tanya tip2 depa belajar mcmana..nak share dgn kwn2 yg lain...thn paggil yg lemah...tanya guru2 sama...apa pelajar tu buat kat dalam kelas...buat h/work ke x...keseluruhannya depa2 tu pandai2 belaka..ramai yg dapat anugerah pengetua...yg dapat below than 2.0 pn xramai...2 org jer rasanya...
so post mortem tu xlah memberi tekanan sangat pada budak2 dan guru yg mengajar depa tahun lepas...dan konklusinya..pengetua berharap agar pelajar2 nie dapat mencemerlangkan result PMR 2011...huhuhu..insyaallah

Saturday, January 1, 2011

1.1.11

Selamat tahun Baruuuuu...
walaupun da petang baru nak entry..sibuk laaaa menyiapkan PEKA bebudak 2c...tahun ni nak pas kat Aida bebudak tu,so kena la update segala maklumat depa...
so bila da masuk tahun baru nie...mestila semua ada azam baru kan...emmm...aku macam biasalah...azam yg utama tu nak berubah kearah yg lebih baik dari tahun2 sebelumnya...so alhamdulilah...berjaya utk tahun lepas...keduanya..nak kumpul duit..aaa yg ini pun berjaya jugak la walaupun duit simpanan xpun mencecah puluh ribu...asalkan ada simpanan walaupun 1ringgit!huhuhu..
cerita tahun baru 2011 baru je nak bermula...tahun lepas banyak juga suka dukanya...biasala rutin kehidupan...yang seronoknya tahun lepas aku dan keluarga menerima kehadiran adik aliff yang tonyooo nie...hehehehe bersyukur sgt...ALLAH menambahkan zuriat kepada kami sekeluarga...abg ammr pun da semakin bijak..matang...dan yg pastinya dia tu da bleh uruskan diri sendiri...seronok sgt...
so...semoga pada tahun ini..2011..menjanjikan yang terbaik utk aku dan juga keluarga..banyak sangat harapan utk tahun nie...antaranya:
  • nak abg ammar pandai membaca...
  • boleh beli umah lagi satu...hehehehe
  • kuruskan badan aku yg semakin lama semakin kembang nie..:p
  • kalau ada rezeki dapat baby girl pulak...huhuhu insyaAllah