About Me

My photo
I'm “Biol”“logy” teacher at MRSM Beseri...hehehehe!..i quite garang masa ngajar..but I’m good teacher. ..tanya my students!! 17 Jun 2016 anniversary jadi cikgu ..heppy 14 years for being a good teacher! Not talk too much but..ada ramai kawan2!..I'm a “mithali” isteri to AMIZAL insyaAllah.. and a loving+caring mother to AMMAR BADLISYAH ,amp; ALIFF ISKANDAR..& ALEESYA HANA...so far, i'm just living my life with a big smile.  ! i have a lovin' husband , 2 sons & sorang anak dara comel who loves me just as much… Stay kat Kangar Perlis..walaupun I’m JOHORIAN …hubby da beli rumah for our fmly…heppi sangat.. Alhamdulilah .Thanks Abg.

Monday, February 28, 2011

Salam...
Balik dari sekolah harini sangat letih...
Letih balik dari Johor xhabih lagi...kat sekolah tadi dapat pulak surat kena kursus ke Beranang Selangor...
Emmm...jauh sangat...macmana nak ke sana ek??

Saturday, February 19, 2011

Apa tujuan aku buat blog??

salam malam Ahad
Hari ini rajin jugak aku blog walking...sempatla aku jadi follower mana2 blog yg aku rasa berkenan...sama profesion...GURU..atau bila aku baca entry mereka aku tertarik...dulu masa aku buat blog nie tahun 2006...xde lak NUFFNANG nie..sekarang nie...bleh buat duit rupanya...hehehehe
Kebanyakkan blog2 y aku lawati tue..mesti ada sponsor dari NUFFNANG...minta klik2...nak bayar bil broaband...duit tabug sekolah...duit tabung anak2..dan semestinya dapat duit la tuan puny blog tue bila aku klik2 depa punya NUFFNANG...so aku pun tolong la klik2 sama...hehehe...syok juga dapat tolong kawan2 yang sebenarnya aku xkenal...
Dan dalam masa yg sama....aku teringin juga nak buat akaun NUFFNANG tue...:)...tu yg cuba jadi follower sebanyak mungkin...TAPI...niat tu terbantut jerrr...aku terfikir...mampu ker aku nak BW hari2...tulis entry yang menarik2...emmm...
"KAMU X MAMPU CIKGU RAI..."
So...bila kata hati da xmampu...berbalik la tujuan asal aku berblog nie (teringat masa aku ada kursus guru kat MRSM Gerik...cikgu Fendi tu ajar nak buat blog..lama da tahun 2006)...MENULIS DIARI KEHIDUPAN aku...tuls la entry 3-4 perenggan pendek2...klau mampu...ada masa tulis la panjang berjela macam malam nie..hehehehe

Majlis Penutup Sukan dan Permainan 2011

gigi sy senget..:(

gambar yg ini nampak jelas gigi adik aliff yg senget tue..
semalam..dapat snap picture gigi adik aliff.. nampak x gig dia yg senget tue? kesian aliff... adik aliff nie baru ada 4 batang gigi...da 10 bulan ada org kata lambat gigi dia ak tumbuh... xpelaa...asalkan adik aliff sihat ek..tambahan pula adik aliff nie xpandai sangat nak gigit2 org...nenen ibu pun selamat...mujurlaaa...alhamdulilah

abg ammar

hadiah dari ayah

Ini cerita tahun lepas...bulan doblashubbyku belikan hadiah
mouse wireless...warna nak dekat2 pink...suker sgt!!tq abang...
Hubbyku hadiahkan sebab aku ni suka mengedit gambar...lepas tue touchpad kat laptop aku da rosak...jadinya dengan guna muose ni mudahla kerja2 ibu....

Tapak Rumah

Haaa...ini adalah tapak umah kat belakang umah kami...betul2 kat belakang umah
kami da booking nak beli..booking je la dulu walau harganya dekat rm240K! kalau ada rezeki dan duit lebih bleh proceed terus..
bukan gila harta...tapi saje nak beli utk anak2..utk masa depan depa
kalau da siap nanti aku bercadang nak buat HOMESTAY..tak pun nak sewa berkala...

Kamera Baru

Haaa...ini cerit petang semalam...
Kul 2.30 lepas semayang Jumaat kami 4 beranak nie..p Kangar...balik dekat 6.30...letih sangatttt...adik dan abg tertido satu round dalam keta...mula2 p bank...then pejabat pos...last sekali p survey KAMERA ibu! hehehehe....
Disebabkan ammar tdo...jadinya ayah yg p survey dulu kamera tue...pusing habih kedai gambar kat pekann kangar...(kami dok dalam keta jer) ayah tgk harga dan patern...emmm...kesian ayah...penat...xde yg berkenan pun...sebabnya mula2 tu kami cadang nak beli kamera dengan range harga bawak rm300 jerr...tapi...xde yg berkenan...
Last2 ibu yg p kedai kt sebelah Kedai Hari-Hari..ada byk yg cantik...MAHAL la reganyaaa...tgk punya tgk...haaaaa....berkenan yg kat atas tue...SAMSUNG...walaupun sebenarnya dalam hati ibu nak beli jenis SONY..disebabkan SONY hargnya mahal dekat rm500...so ibu beli je la yg kat atas tue...KALAU KAT alor star or KL mesti byk choices and xexpensive...
rm390...dgn spec :14megapxl...5x zoom...4gb memory card...percuma stand kamera...
ini adalah kamera yg pertama aku beli...masa dapat gaji mula2 kerja dulu...
9 tahun da usianya...bleh guna lagi ..xrosak...tapi disebabkan guna KODAK..
jadi benda buruk la kamera nie...
"Berbaloi ayang beli kamera tue...walaupun mahal...kalau kamera hp lain pulak...ayg kan suka bergambr...bleh masuk dalam poket." ayat hubby ku masa kami odway balik tue...

Roti sosej

salam pagi sabtu yg ceria... Hariini walaupun cuti...tapi hubbyku pulak sekolah ganti...emmm...boring la pulak..last week aku yg sekolah...mujurla ada anak2 nak jadi peneman...tapi adik aliff tdo sekarang nie..abg ammar tgk tv...tu yg ibu pulun nak entry nie...hehehe Pagi2 mcm biasala..."ibu abg ammar lapo laaaa..." ada apa2 dalam petiais yg sedap utk dimakan x?" hehehe...'xdela ammar...kita p mkn kat luar nak?' "xnak lahhh...nak mk kat umah..rehat2 jerrr..." 'aaa...ibu buat roti sosej nak?'.."boleh jugakkkk..." huhuhu...dialog dengan abg ammar posyo...pagi2... so buat ibu buat la roti sosej tue...dengan mendukung adik aliff...(sebab aliff da ngantuk sgt...xleh letak..nak tdo sgt2!) kejap je ibu buat...xsmpai 15 minit... "terima kasih ibu...." biasala abg ammar yg sangat polite tu...berterima kasih diatas roti sosej yg ibu buat...'sama2...makan la yer...'

Thursday, February 17, 2011

Adam datang lagi

Pelancaran Program Gemilang PMR & SPM 2011

Salam pagi Khamis... Adeilaaa...bz sangat minggu nie..dari minggu lepas lagi sampai xsempat2 nak entry dlm blog nie ni program pada Isnin lepas..Program 2in 1: GEMILANG PMR & SPM dan MINGGU AKTIVITI Perasmi program ni En Arshad Omar: Timbalan Pengarah BPM

Tuesday, February 15, 2011

Abg Ammar Membaca

video

Salam...ari ini cuti..SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL

Kami xp mana pun..pagi tadi p mkn roti canai...then trus p umah makcik lebar kat jalan santan..bayar DUIT PUTUS UBAT...rm75.Berubat dengan makcik tu tahun lepas masa kami berusaha untuk mendapatkan zuriat selepaskeguguran 2007

So cuti nie ibu amik peluang nak terus mengajar abg ammr membaca...azam ibu tahun lepas nak bagi abg ammar pandai baca diusia 5 tahun...alhamdulilah...berjaya walaupun xberapa lancar...so tahun nie...kena struggle yer abg ammar...kita kena baca buku hari2 walaupun 10 minit!

So tgk la video tu...abg ammar da boleh membaca...kalau yg xreti t,,,abg ammar akan eja...(macam yg ibu selalu pesan...ibu pesan kalau nak eja tu dalam hati jer...tapi abg ammar xberapa nak pandai eja dalam hati...eja kuat2 juga...)huhuhu apapun ALHAMDULILAH...dengan perkembangan positif abg ammar nie...

Saturday, February 12, 2011

Delima Juara Merentas Desa

yeaahhhh...DELIMA JUARA!!! huhuhu...hariini sekolah ganti...kami semua warga maktb kena bertugas...ada yg jaga check point...hakim penamat dan macam biasa...aku kena bahagian PERTOLONGAN CEMAS... cepat juga bebudak nie lari...yg girl kul 9.45 da siap habih...boy lambat sikit dekat kul 10 sebab track depa jauh sikit...so lepas acara penyampaian hadiah...dalam jam 10.30 tu kami smua da boleh balikkkk...:) kejap je sekolah Tahun nie...ramai yg cedera teruk...LUKA habih lutut dan siku..sebabnya bertolak tlak antara satu lain...emmmm

Friday, February 11, 2011

sup ikan

sup ikan ni guna ikan tetak...ibu goreng dulu ikan tue,then masukkan dalam sup sawi. Sup ini ibu tumis guna minyak sedikit...barula sedap..

Haaa...ini sup ikan yg ada sayur sawi...
baby aliff..masa nie kamu berusia 8bulan dah...:) kuat makan sangat..
Hari-hari ibu akan masak moi utk kamu...(kiranya ibu akan bangun seawal 5.45 pagi nak masak nie tau...:))
ibu juga akan masak sup utk kamu...xkirala...kadang2 sup ikan..sup telor...sup ayam...tapi yg paling kamu suka adalah sup telor dengan sayur kobis bunga...

Hari ini ibu masak sup ikan ...campur dengan sawi...disebabkan gigi kamu pun baru ada 2 batang...ibu masak sawi tu bagi lembut sangat...(mungkin nutrient kat sayur tue da xde...tapi ibu nak kamu dapat fibre dari sawi tue...:)

Thursday, February 10, 2011

Akhirnya ...

wahhh...jam sekarang da pukul 3 pagi..
xtido lagi sebab ptg tadi tdo sampai maghrib...lama da xbuat kerja mcm tue..huhuhu
so malam tadi sibuk prepare utk tusyen Ahad nie...sebab Sabtu ni sekolah...takut xsempat nak prepare..bahan utk mengajar esok da prepare kat sekolah tadi...emmm...legaaa
sebenarnya nak tulis entry akhirnya aku period...
setelah usia aliff 10 bulan baru mai period...
mungkin sebab menyusu...kalau menyusu sepenuhnya mesti dekat 2 tahun xperiod2 lagi...

Tuesday, February 8, 2011

Santai Kasih

SANTAI KASIH
Ini set kerusi rehat yang hubbyku hasilkan pada cuti bulan doblas 2010
guna dari pasu bunga yang terpakai kat umah :)
mejanya diperbuat dari tempayan air
Tempat istirehat ni kami namakan SANTAI KASIH :)
boleh duduk petang2 sambil tengok ammar main basikal kat luar pagar..boleh juga duduk sementara tgu nak naik kereta...minum petang pun boleh
View ni hubbyku amik dari ANJUNG KASIH

Sup Telor

Sup Telor
Cara2nya
  1. tumis seulas bawang merah n seulas bawang putih yg telah ditumbuk
  2. masukkan seekor udang..masak
  3. masuk air
  4. pecahkan telor
  5. masukkan soon dan bunga kobis
  6. masak sampai bunga kobis empuk

* no garam ok!!

mudahkan?? adik aliff suka sangat makan sup ini..ibu masak dengan penuh kasih sayang utk ALIFF ISKANDAR!!

banyak sangat nasi lembik yg akan dimakan hehehe

Sup ini ibu masak untuk anak ibu yang sangat comei

msa nie da 10 bulan

Ini set bakul yang hari2 ibu bawa ke rumah pengasuh

Kesian adik aliff

Aaaaa...tgkla adik aliff tue..
tertido dengan nyenyaknyaaa...2 jam tdo dari jam 11.00-1.00 dalam keta
Masa hari pendaftaran tue kena bwk aliff seba MAK PENGASUH pun daftar abg muiz ke MRSM Beseri...so adik aliff kena ikut ibuuu...
adik aliff baik sangat...pagi2 tu makan nasi da kat cafe..
then main2 dengan kakak2 kat grai jualan...pastu tdo pulak

Monday, February 7, 2011

kami

gambar terbru..nak p kenduri kawin
masa nie raya cina..kami pecah rekod...4 buah rumah kami p...wahhhh balik tu memang sangat letih...

Doa seorang ibu

bacalah al fatihah,surah asy syuura(ayt 19), al fiil n 3 qul pd telinga ank2 tiap mlm wktu tidur n bisikkan pesanan baik2 n tgoklah perubahannya.... InsyaAllah.

wahhh...Naik TOLOCAR kat taman

amboi2 bergaya sungguhanak ibu nie kalau suruh berposing...depa dua ni memang sangat pandai main2 kat luar..dengan ayah..ibu sibuk dgn tusyen kat dlm umah abg ammar naik RABBIT..kereta yg ibu beli 4 tahun dahulu..eh sempat lgi aliff tgk kamera

Pendaftaran pelajar2 f4 dan f1 2011

Selamat Datang Pelajar2 Baru
semoga cekal dan tabah belajar di MRSM Beseri
"MRSM BESERI IS THE BEST...THE BEST IS MRSM BESERI:
Gerai jualan tahun ini
xbanyak pun gerai yg ada...menjual ala2 jerrr...termasuk la homeroom aku..tapi alhamdulilah habih semuanya...bleh la untung sikit2...gaji hubbyku yg tolong buat sandwich xyah bayar
masa aku tulis blog nie da pagi...
esok da pendaftaran pelajar f1 n f4...homerom aku nak meniaga..jadinya cikgu yang kena buat sandwich...kami nak jual air kotak..air mineral...moga2 semuanya habih dijual..

Budak2 tusyen form 4

Hari ini saje nak amik gambar dengan bebudak tusyen f4...klas abih awal...parents depa xamik lagi...
gambar yang nombor dua tue saje je berlakon...bebudak ni memang meriah!!..suka sangat ajar depa...

Saturday, February 5, 2011

Ibu marah abg ammar lagii...

Hari ini pagi2 nak breakfast...ayah yg buat sandwich sardin+keju...
macam tajuik entry kat atas tue...IBU MARAH...
ibu sedih jugak sebab memarahi abg ammar...:( masa nak makan pulak tue..
puncanya...ibu mintak tolonga abg ammar amik air utk adik aliff...tapi abg ammar TAK IKHLAS...ketuk2 butang ELKEN tue...
ibu tampar pipi abg ammar then mula la membebel...emmm...
dan macam biasa abg ammar akan MINTA MAAF...tapi lepas tu akan buat semula kesalahan tue...harapnya lepas ibu marah abg ammar tadi...abg ammar akan ingat semua pesanan ibu dan ayah...SELALU TOLONG IBU DAN Align CenterAYAH DGN IKHLAS utk dapat pahala.

Tahun baru Cina...sibuk p makan kenduri...