About Me

My photo
I'm “Biol”“logy” teacher at MRSM Beseri...hehehehe!..i quite garang masa ngajar..but I’m good teacher. ..tanya my students!! 17 Jun 2016 anniversary jadi cikgu ..heppy 14 years for being a good teacher! Not talk too much but..ada ramai kawan2!..I'm a “mithali” isteri to AMIZAL insyaAllah.. and a loving+caring mother to AMMAR BADLISYAH ,amp; ALIFF ISKANDAR..& ALEESYA HANA...so far, i'm just living my life with a big smile.  ! i have a lovin' husband , 2 sons & sorang anak dara comel who loves me just as much… Stay kat Kangar Perlis..walaupun I’m JOHORIAN …hubby da beli rumah for our fmly…heppi sangat.. Alhamdulilah .Thanks Abg.

Thursday, July 28, 2011

Ayam bakaq@Minggu Aktiviti Sem 2,2011




Minggu ni telah berlangsung minggu aktiviti, dan hari ini ada aktiviti homeroom... Masak ayam! Huhhhuhu... Disebabkn aku tak mempunyai dapur So, aku decide nk bakaq je ayam yg pihak dewan selera tu bg! 2 ekor depa bg... Puas hati mkn




Geng2 girl amik turn bakaq ayam pulak...
Respi ni mudah sgt... Nnti aku cerita lain kt resepi...

Wednesday, July 27, 2011

Insuran@Aliff





Anak ibu Aliff...
Hariini, ibu ada ambil insuran EDUPLUS utk kamu, insuran ni merangkumi SIMPANAN+PERLINDUNGAN+PINJAMAN PENDIDIKAN.

Alhamdulilah... Cukup dah gaji ibu nk potong gaji utk insuran kamu nie, potongan gaji RM100 je sebulan :).. Potongan ni akan start pada Dis 2011 nie.




Ok.. Disebabkan usia kamu masih muda iaitu setahun... Ia sangat menguntungkan.Dan tempoh matang insuran kamu ni pada usia kamu 18 tahun. Pada usia 18 tu, duit matang yg akan diberi kepada kamu adalah lebih kurang RM 46,279..

Satu lagi... Setiap 3 tahun, kamu akan dapat bonus RM1250 bermula pada Dis 2014.

Mungkin nk dijadikan rezeki... ETIQA ada buat promotion, bayaran rm100 jer bukan RM116 mcm dlm table kt atas tu, ini semua penjelasan dari En. Ng.

Insuran ini juga ada disertakan srkali dengan Kad Perubatan... Boleh guna di Hospital Kerajaan @ Swasta...





Dan...
Jika apa2 terjadi kepada ibu... Hubungi En. Ng atau cawangan etiqa yerr...
Sememangnya ibu sudah sediakan perbelanjaan utk yuran pengajian kamu...:)






Durian peram@tempoyak

Tempoyak oh tempoyak... Wahhh... Sedapnyerrrr, Tadi lunch mkn tempoyak ni dgn petai pulak! Sape2 yg xreti mkn tempoyak ni mmg rugi... Bykla version nk mknnye... Bg aku yg sememangnya sempoi ni... Mudah, tenyeh je cabai burung dgn tempoyak... Da sedap.. Aaaa... Tinggal sikit jer lagi, first time buat.. Mr hubby kata sedap bebeno... Dia pun kalau mkn ni, bertambah2 je nasi :) heran jugak tgk hubbby bleh mkn tempoyak ni... Tempoyak ni aku buat senang jer... Lebih durian bwk balik dari maktab ms kenduri durian homeroom... Dok dlm fridge dkt 3 hari... Bila nkkn, da rasa masam2, huhuhuhu... So aku pun terus memasamknnya lagi, ltak kt luar... Dkt 2 hari juga... Lpas tu Lupa sebenarnya , tgk2 da ada kulat putih2 sikit... Huhuhu... Aku pun trus bubuh garam sikit+kunyit... Terus dimpan dlm fridge!! Ingatknxleh mkn dahhhh... Tgk2 rasa... Maveles sgt!! Yg ni pulak br buat mlm nie... Saje bubuh kt penapis air ni, nk bagi air dia hilang... Bg thn lama sikit..Sbb aku nk simpan sampai musim durian dtg lagi bulan Jun 2012!! Huhuhu... Yg ni bubuh garam n kunyit siap2... Then letak kt suhu 30, lagi suhu panas lg bagus, cpat dia menapai... Saje la ltak kunyit tu, kot ada yg Tanya kenapa... Bg aku nmpak cantik jer...garam kena bubuh sedang2 elok, sebab kalau terkurang nnti masam... Dan for sure masin kalau terlebih! Selamat mencuba!!

Thursday, July 14, 2011

Sebab aku admit wad.....

Ini rentetan dari kisah sakit perut aku aritu...
Lpas jumpa Dr Hamdi mlm Rabu tu... Esoknya ( Rabu ) ... Aku p klinik kesihatan pulak...petang dah kul 3... Alhamdulilah... Xramai org kt klinik, so proses cek darah dan urin tue cepat...

Result utk darah tue... Doktor kata ada infection ... Sebabnya, kuantity WBC or White Blood Cell dalam darah meningkat dari biasa...11.4...yg normalnya 11.0 begitu juga urin... Kotor...Mungkin ada appendik sebab aku mengadu sakit bhgian abdomen...dan juga ada rasa loya nk muntah...pastu ada demam...sehari sebelum tu.

" 90% chance utk awk kena admit wad..." " so nk p swasta ke HTF, Kangar??"... Lpas bincang ngan hubby... Kami decide p HTF jer... Since aku ada Thalesemia Trait... HB 10.2 jerr...

So ptg tue jam 7.25 ptg, aku admit wad... Doc kt Wad tu amik darah sekali lagi... Then result WBC da reduce jd 9.7..

Dlm masa yg sama juga buat UPT test, Doc kata sakit bhgian abdomen tue sebab EKTOPIC PREGNANCY...and alhamdulilah UPT Test Negative...

Dan pagi ini 14/7, buat ujian urin sekali lagi...alhamdulilah xkotor dah... Dan dlm masa yg sama, bhgian abdomen aku tue da x sakit sgt... Skala 1/10

So hariini da bleh discharge...dapat MC sampai esok... Alhamdulilah bleh rehat...

.

Wednesday, July 13, 2011

Appendik kah aku??

Pernah x hgpa semua rasa sakit kt bahagian perut atau abdomen?? Haaaa... Inilah yg sku rasa semalam... Nk bgun tdo, sakit sgt kt perut tue... P la jugak mrsm... Tp xmasuk kelas pun... Rehat kt bilik guru... Petang tu p klinik Hamdi... Doc tanya, sakit kt bhgian mana? Sakit pinggang x? Muntah2 x? Sakit kt sebelah kanan, pinggang ada sskit sikit... Muntah x de, tapi rasa loya jerrr... Dan rasa demam... Aaaa... Mmg ada tanda2 appendik... Dok bg - Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, July 10, 2011

transformer 3???





Adik aliff comei...
Buat apa tu?? Haaa... Kamu ni suka main sorang2 skrang ni... Buat x kisah jer dgn ibu, ayah atau abg ammar... Kiranya semua org bleh buat kerja masing2 dan kamu x kacau!! Ibu suka sgttt...

Ni ntah dapat idea mana, pakai ketayap then tutup mata... Pusing2 dlm umah... Huhuhu. Waktu ni, semua org tgh solat maghrib... Kamu sibuk main...



Pakai mcm ni... Tgk la tue... Pandai sgt!!



Kacau abg ammar tgh mengaji pulak.. Nk ajak main sama la tue. Sempat senyum bila ibu panggil kamu...:)



Yg syoknya, bila kamu dgn transformer kamu tue... Ibu, ayah n abg ammar sempat solat maghrib mlm ni berjemaah! Alhamdulilah...


Friday, July 8, 2011

Penjagaan Pokok Limau Kasturi




Haaa... Entry kali ini aku nk share mengenai penjagaan pokok limau nie... Kat atas tu pokok kt umah kami... Lama jaga baru nk besar mcm tue, dari tshun 2007 lagi... Pokok limau ni, jgn siram air hari2...3-4 hari sekali baru siram. Nnti pokok ni jadi gila daun.. So xde la nk berbunga dan berbuah... Huhuhu...


Baja pulak guna yg organik!! So bleh baja waktu mana pun xpe... Xpanas pokok tu nnti... Tapi seelok2nya... Jangan baja waktu dia tgh berbunga..., waktu tgh berputik xpe... Lepas bubuh baja tu xboleh siram air... Biar jer...


Ini pokok yg tgh berbunga... Wah memang tgh banyak... Tgu buah jerrr... Bleh buat air limau...sambal... Huhuhu. - Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, July 5, 2011

Basikal lagi...




Bergaya di petang hari sbb nk naik basikal. Ayah yg pakaikan tuala kt kepala tue... Ibu masuk semayamg...


Mcm2 aksi dapat ibu rakam... Seronok sgtla tue... Sibuk nk ikut abg ammar... Kena pakai bandana kt kepala, hujan renyai2..


Last sekali... Menangis... Hujan da turun agak lebat... Ayah suruh masuk, x mau masuk... Xpuas lg main basikal... Huhuhuhuhu... Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, July 4, 2011

ammar@6tahun



Ini gmbar sekitar besday kamu... Abg ammar pada 30 jun tempohari... X buat pun majlis ni kt umah... Sebab nnti kamu akan sambut kt PASTI kamu... Hadiah apa ek kamu dapat??... BASIKAL!! huhuhuhu







Inila basikal baru abg ammar...:) RM 200. "ibu, ammar malula..." Laaa... Kenapa? "Basikal abg ammar besar, tapi masih ada roda 3 kt belakang" " xpela...kalau x pandai naik basikal lg, mmg kena sda roda tu... Nnti da pndai kita buang laaa..." Kesian kamu... Da besar, tapi x terer lg berbasikal... InsyaAllah... Nnti pandaila

haaa... tgk, 10 btg sudahhh





Haaa...gigi saya da banyakkk, nampak x??

Geraham dua2 belah da ada, jelas nmpak...yg atas baru nmpak sikit...:) so total up semuanya 10 batang...



Walaupun , gg da byk... Tapi bab mkn, masih nasi lembik lagi...:)huhuhu... Masih sup lagi... Kadang2 je ibu bg kamu mkn nasi.. Masih terjaga lagi pemakanan kamu... Tiada bhan perasa yg berlebihan... InsyaAllah

Susu ibu dihasilkan daripada mana??

Hahaha...baru tau info nie, teringat masa di kursus pemantapan haritu..bincang mengenai AIDS...tetiba kumpulan kami confuse...How breastfeed HIV mothers can transfer HIV virus to her babies??? aaa...sudah terjawab persoalannya sekarang...



Susu ibu dihasilkan daripada mana??

kalau nak tau info ni bleh klik sini



so...kalaula susu ibu nie dihasilkan daripada red blood cell and all the nutrients in the blood...xmustahilla virus tu mmg ada di dalam susu ibu!!

Saturday, July 2, 2011

Aliff@15 bulan



- Posted using BlogPress from my iPhone

Adik alifff....:)
Ini gmbr kamu kt klinik menon... Tgu nk jumpa doc sebab masalah mata kamu dan juga masalah kesihatan abg ammar...( sakit kepala+ panas mata+ hidung berdarah lagi)

Kamu ms ni br je pandai berjalan dgn betul... Kira kalau berjalan tu dah xmau pegang2 tgn ibu... Lmbat juga br boleh berjalan kamu nie... Teringat mula2 kamu mula nk berjalan, waktu tu kt umah nenek johor... Ms cuti bulan 6 ritu... Tapi sekarang kiranya da pas da jalan...

Kamu sekarang pun sudah mudah diuruskan... Xmenangis2 sgt pun...tido pun lama sgt... 2-3 jam! Huhu... Dulu 15-20 minit jer... Alhamdulilah...ibu pun da semakin relax...:)

Sekarang nie, asik berjalan pusing2 dln rumah tue... Mulut kamu tu xusah cakap laa... Bising sgt.. Huhuhu...

Tapi yg x bestnya, kamu pandai lawan abg ammar... Pukul muka ibu kalau ibu x bagi main air... Waaaa... Sakit tau bila kena tepuk muka ni dgn tgn comel kamu tue...Tapi bila ibu kata, jgn... Kesian ibu... Aaa kamu pun buat muka sedih... Aaa, lagi satu... Kamu ni x boleh kena marah... Mesti buat muka... Lpad tue nangis... Huhuhu alif... Alif...

Moga menjadi anak yg solehhh...

Sepetang di dusun..



Haaa... Ni aliff yg tetiba mesra dengan tuan rumah... Walaupun baru first time datang umah depa nie... Ayah kata dia da selalu mai umah cikgu nie... Ms belum kawin dulu...







Gambar kenang- kenangan....dusun nie kt belakang umah abg kepada Kak limah abg Kri... Dapat juga mkn durian... Nangka... Rambutan.. Cempedak... Dan juga longan... Huhuhu ... Seronok sgt, dari jam 6 ptg sampai 9 mlm kami berkampung di rumah depa nie...TERIMA KASIH DAUN KELADI!! Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Arau