About Me

My photo
I'm “Biol”“logy” teacher at MRSM Beseri...hehehehe!..i quite garang masa ngajar..but I’m good teacher. ..tanya my students!! 17 Jun 2016 anniversary jadi cikgu ..heppy 14 years for being a good teacher! Not talk too much but..ada ramai kawan2!..I'm a “mithali” isteri to AMIZAL insyaAllah.. and a loving+caring mother to AMMAR BADLISYAH ,amp; ALIFF ISKANDAR..& ALEESYA HANA...so far, i'm just living my life with a big smile.  ! i have a lovin' husband , 2 sons & sorang anak dara comel who loves me just as much… Stay kat Kangar Perlis..walaupun I’m JOHORIAN …hubby da beli rumah for our fmly…heppi sangat.. Alhamdulilah .Thanks Abg.

Wednesday, July 27, 2011

Durian peram@tempoyak

Tempoyak oh tempoyak... Wahhh... Sedapnyerrrr, Tadi lunch mkn tempoyak ni dgn petai pulak! Sape2 yg xreti mkn tempoyak ni mmg rugi... Bykla version nk mknnye... Bg aku yg sememangnya sempoi ni... Mudah, tenyeh je cabai burung dgn tempoyak... Da sedap.. Aaaa... Tinggal sikit jer lagi, first time buat.. Mr hubby kata sedap bebeno... Dia pun kalau mkn ni, bertambah2 je nasi :) heran jugak tgk hubbby bleh mkn tempoyak ni... Tempoyak ni aku buat senang jer... Lebih durian bwk balik dari maktab ms kenduri durian homeroom... Dok dlm fridge dkt 3 hari... Bila nkkn, da rasa masam2, huhuhuhu... So aku pun terus memasamknnya lagi, ltak kt luar... Dkt 2 hari juga... Lpas tu Lupa sebenarnya , tgk2 da ada kulat putih2 sikit... Huhuhu... Aku pun trus bubuh garam sikit+kunyit... Terus dimpan dlm fridge!! Ingatknxleh mkn dahhhh... Tgk2 rasa... Maveles sgt!! Yg ni pulak br buat mlm nie... Saje bubuh kt penapis air ni, nk bagi air dia hilang... Bg thn lama sikit..Sbb aku nk simpan sampai musim durian dtg lagi bulan Jun 2012!! Huhuhu... Yg ni bubuh garam n kunyit siap2... Then letak kt suhu 30, lagi suhu panas lg bagus, cpat dia menapai... Saje la ltak kunyit tu, kot ada yg Tanya kenapa... Bg aku nmpak cantik jer...garam kena bubuh sedang2 elok, sebab kalau terkurang nnti masam... Dan for sure masin kalau terlebih! Selamat mencuba!!

1 comment:

NakhodaTenggang said...

haha, love your *biol*ogy description. And thanks for the tempoyak recipe. Dok mimpi mimpi nak buat masak lomak cili padi + tempoyak. Isi deroyan dah ado, cuma tak reti buat je.

Expat Msia di Canada