About Me

My photo
I'm “Biol”“logy” teacher at MRSM Beseri...hehehehe!..i quite garang masa ngajar..but I’m good teacher. ..tanya my students!! 17 Jun 2016 anniversary jadi cikgu ..heppy 14 years for being a good teacher! Not talk too much but..ada ramai kawan2!..I'm a “mithali” isteri to AMIZAL insyaAllah.. and a loving+caring mother to AMMAR BADLISYAH ,amp; ALIFF ISKANDAR..& ALEESYA HANA...so far, i'm just living my life with a big smile.  ! i have a lovin' husband , 2 sons & sorang anak dara comel who loves me just as much… Stay kat Kangar Perlis..walaupun I’m JOHORIAN …hubby da beli rumah for our fmly…heppi sangat.. Alhamdulilah .Thanks Abg.

Sunday, August 28, 2011

main bakul lagi..







ibu suka sgt tgk gambar nie...
kamu berdua main bersama...

tak gaduh.. duduk dlm bakul kecik tue... lpas tu goyang2 then jatuhkan badan... huhuhuhu

eh, tgk kt tgn abg ammar tue! 24 jam pkai jam tgn... maklumlah ayah baru beli hadiah kt kamu...:)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:karenah anak

Saturday, August 27, 2011

Abg Ammar yg semakin hensem!







- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:ammar

Mee Bandung Muar







Mee bandung muar ni dapat 2 setengah bintang jerr... Huhhu

Minggu ni tak berapa nk makan nasi... Teringin makanan yg berkuah-kuah.. Maka terhasillah masakan mee bandung ni..

"aa.. Bolehlah rasa dia sedap jugak... " selamba je ammar ckp sambil mkn mee tue..Aku pulak dah dari td mintak maaf kt hubby, cair kuah nyer nie...sebabnya nk masak byk tapi udang kering ada ciput.. Huhuhu...

" kalau 100markah, ammar nk bg berapa??" hubby tanya kt ammar..
"3 kot...
"aaa... 3 jer?? 30 kot...Hubby kata lg..

Aku?? Tersengeh jerr... Ammar mmg cerewet sikit bab mkn nie... Sedia maklum..Huhu..Dialog tgh lapor buka posa... Tp dapat mkn mee bandung cair... Hehehe

Teringat balik Johor bulan 6 ritu... Mkn mee bandung kt Tanjung Emas! Mmg terbaik


- Posted using BlogPress from my iPhone

Suka Kuih Raya #1




Salam 25 Ramadhan
Wahhh... Terliur x tgk kuih raya aku nie?? Huhuhu... Kuih ni mmg jadi kegemaran aku, beli dah sebalang.. Habih sudah.. Semalam beli pulak 2 balang...:)

Kuih ni bukan jd kegemaran aku jer, malah hubbyku dan juga aliff... Abg ammar kurang sikit...

Cakap bab kuih raya ni... Emmm... Azam dah xmao beli byk2.. Tapi bila kira2 total duit, rm 374! huh!

Dan ...
yg kelakarnya kuih tart je 7 balang! Adeh laa... Tart gulung ada, cheese tart bulat ada... Dan yg terkini tahun ni tambah tart traditional kat atas tu...:) 3balang..



- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:raya

Lutia sp. yg tinggi lampai & cantik




salam 27 Ramadhan Petang ni masuk hari ketiga hujan turun kt bumi Perlis nie... cuaca mendung jer... sejuk sgt... tdo mlm pun xbuka aircond.. cuaca mcmni, bagus kalau nk tanam pokok.. tanah lembut utk dikorek dan bila da tanam nnti x perlu risau nk jirus air sgt.. picture kt atas tue, ruang kt dlm taman kami yg perlu di cantikkan huhuhu... dulu ada pasu 3 beradik yg kami tanam berjenis pokok limau..pokok buluh tu pun da pindah ke tanah.


close up dekat sikit... huhuhu...itulah pokok yg nk ditanam, lutia sp.. cantik sgt pokok itu!!


wahhh... inilah dia penolong pereka landskap :p ( sbb akulah ketua... ) hehehe...tapi hubbyku ini yg bekerja keras mengorek tanah tue..batu beb! maklumla rumah taman...waktu ni petang... kul 6 sudah... aliff tido... aku tusyen.. kul 6 br habih... dan yg kesiannya, hujan renyai2 pulak ms nie... owh kesian hubbyku ... Dan.... Tadaaaa...


inilah hasilnya..tersenyum riang kerana mision is done!! sebelum raya... dan kami harap bila balik dari Johor nnti pokok ni da cantik...:) - Posted using BlogPress from my iPhone

Location:landskap

Wednesday, August 24, 2011

Inila kamu sekarang...




Salam
Adik Aliff comelll...sekarang ni kamu da setahun empat bulan @16 bulan... Semakin bijak,semakin memahami arahan ( nk ikut arahan tu belum tentu, kadang2 saja je nk main2.. Sambil senyum2 )

dan...
sekarang ni mulut cumil kamu tu cakap mcm2... Tapi ibu xfaham, inila rasanya fasa yg sukar... Bilamana kamu menginginkan sesuatu... Tapi kamu xtau nk bgtau kt ibu sebab xboleh cakap lagi... Kamu akan tunjuk2 dengan tangan sambil buat mulut muncung...Wahhh... Da mcm ayam dan itik pulak ni... Tapi naluri ibu ni mmg kuat... So dapatla juga faham kehendak kamu tue...:)

Dan juga
Cuba tgk gambar kat atas tue, comel je tgk main dgn periuk.. Kehulu hilir kamu bw periuk ibu tue...tapi ygx bestnya... Habih bersepah kabinet dapur ibu..semua periuk dan mangkuk2 plastik dlm kabinet ibu kamu bw keluar... Waaaa ms ni da x comel... Sebab bersepah dah Kadang2 ibu bab juga kamu nie...

- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, August 23, 2011

Mood nak stress sudah nk muncul...

Salam 23 Ramadhan...
Dekat seminggu lagi nk berhari raya... Tapi aku pulak nk kena tanda paper... Alhamdulilah persiapan baju dan kuih da siap...( huhuhu, walaupun hanya beli baju ammar... Kuih pulak order je kt sekolah)


Hari ni pepagi da tanda paper sains bebudak tingkatan 3 nie... Depa peksa percubaan paper sains semalam kul 2-4.45ptg

Wahhh, memula tadi masa tanda kelas 3B tidakla stress sgt sebab mula menanda kelas super... Bila da habih tue tandala kelas 3E pulak...

Wah... Stress jugak bila aku da mula byk memangkah jawapan2 bebudak 3E nie..: ( rehat kejap.. Sebab tergelak dgn budak sengal sorang nie... Amiruddin...




Sempat lagi dia melukis gambar telinga nie...huhuhu, pastu tanya pulak kenapa soalan telinga x masuk?? Adehh laaa amir...ni mesti kes tidak study nie... Dok study soalan spot cikgu jerrr... Nasibla amirrr...:)
# kan cikgu spot soalan telinga ni utk PMR...



Hasilnya... Bila soalan mata masuk utk percubaan PMR kamu nie... Tak boleh jawab!! Huh...

- Posted using BlogPress from my iPhone


Location:Bilik guru

Tuesday, August 16, 2011

Sunday, August 14, 2011

Puding karamel yg berlubang!





Teka apa kebenda nie??
Hahaha... Second time buat, resepi kak raihan nie...

Rupanya yg agak tidak menyelerakan...sebab derhaka kt resepi ituuuu...

Hahaha...aku x baked pun.. Kukus je atas dapor 30 minit! Dan juga aku terpukul telor tu kembang sgt kot, tu yg texture puding tu ada lubang2...:p



Aaaa...ada rupa puding karamel x?? Ok la kan???
Ni ha nk share resepinya...
A: Bahan gula karamel
1.Gula 3 sudu penuh ( aku bubuh mcm bukit ) :)
2.Air pun 3 sudu jugak ( tapi sebab aku suka kuah yg byk, maka bersudu2 air aku bubuh... Dekat 7 sudu!! ) ok je rasa, lg elok sebab x manis sgt...
Cara-caranya:

Masak dlm kuali dgn api perlahan sehingga larut, kemudian besarkan api sehingga larutan jadi berbuih2.. Dan bertukar jd warna brown. Awas jgn hagus sgt !! Nnti pahit..then terus tuang dlm loyang yg telah disapu butter.

B: Bahan kastard
1. Dua biji telor+ 2 yolk+ 2 sudu rata gula+1/2 tea spoon asen vanilla =PUKUL
(Jgn kembang sgt)
2. Panaskan 450 ml susu segar (jgn boil), then tuang kedlm telor td.
3. Tapis kastard ini ke dlm loyang tadi. Bakar dlm hot water pd suhu 150 selama 1 jam.






Close up dekat lagi...
Terserlah lagi kehodohan puding nie... Huhuhu, tapi xpe... Rasanya marvelous!! Suka sangat, bab rasa x fail... Tp rupanya terus tergolek jatuh... Kehkehkeh...

- Posted using BlogPress from my iPhone


Thursday, August 11, 2011

Resepi Udang Masak Lemak Nenas



Bahan-Bahan
10 ekor udang(sederhana besar)
8 biji cili kering
2 biji cili merah
½ biji nanas

5 ulas bawang merah
2 batang serai
1 inci kunyit hidup
½ inci belacan
2 cawan santan
Sedikit kerisik
Sedikit gula

Cara Penyediaan
1.Bersihkan udang dan toskan.
2.Taburkan sedikit gula diatasnya.
3.Tumbuk cili kering,cili hidup,kunyit hidup,serai,belacan dan bawang merah hingga lumat.
4.Masukkan santan ke dalam kuali dan biarkan sehingga mendidih, barulah dimasukkan rempah yang telah ditumbuk tadi, masukkan sedikit minyak masak dan masukkan udang lalu dibalik-balikkan.
5.Angkat udangnya terlebih dahulu.
6.Masukkan nanas dan sedikit garam.
7.Bila kuahnya telah sebati masukkan udang dan kerisik.
8.Angkat dan hidangkan.







Ini rupanya udang masak lemak + nenas aku...

Xikut pun resepi kt atas tu, biasala aku... Mengubah2 ikut keselesaan...:)

Resepi paling mudah!
1. Blend 3 biji bwg merah + udang kering
2. Tumis + serai yg dititik sehingga berbau wangi..:)
3. Masukkan santan, bila da mendidih masukkan nenas... Biar separa masak then masukkan udang!
4. Garam secukup rasa.

# Aku tak letak cili sebab nk bg aliff mkn sama.. Dia sgt suka mkn msk lemak kuning... Begitu juga ammar!

Location:Udang

Wednesday, August 10, 2011

Inilah rupa paru-paru org yg merokok...

Salam ramadhan ke-10 Mode: letih+bau busuk Baru habih kelas... Sangat penat.. walaupun bulan ramadhan, kelas mcm biasa...tetap mengajar. Letih bercakap dgn budak2 Cuma bleh balik awal... 1.10 tgahari... Kelas f2, tapi da ajar topik f3..RESPIRATION Hariini buat simple eksperiman, mengkaji kesan asap rokok terhadap paru-paru manusia... Tu yg berbau busuk baju nie... Dek penangan asap rokok! Huh sangat x suka... Alhamdulilah my hubby bukan smoker...:)


Radas tube btk U kt atas tu ada kapas putih sebenarnya pada permulaan eksperiment... Lpas asap sebatang rokok dilalukan melaluinya, ia bertukar warna coklat mcm tu... Haaaaa cmne tue??


Yang ini pulak perbandingan gambar paru-paru org yg sihat dengan perokok! Cer teka yg mana paru2 sihat??? Aaaa mcmana?? Kepada perokok2 diluar sana... Insaflah!! Berhentila merokok... Manfaatkn lah kedatangan Ramadhan tahun ini dengan cuba berhenti merokok! - Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, August 6, 2011

Bila adik aliff demam...





Aliff...
Bila kamu demam...
Tiada gelak tawa..
Serius je muka kamu..tiada senyuman...tiada lawak buat mata...
Rindu sangat.....




Balik dari umah maklang, panas sgt bdn kamu...dlm keta Ibu bubuh terus cool fever...sampai2 umah buka trus baju n lap dgn kain basah..lpas siap, ltak kain atas kepala.

Kamu x menolak... X merenggek.. baik sgt walau demam, bila nk bg pkai cool fever tu, ibu ckp slow2 "adik demam... Panas sgt bdn n kepala... Benda ni nk bg sejuk semula... Cuba adik pegang kepala??"

Trus kamu rasa kepala tu n bg ibu pasang cool fever tu :).. Sgt bijak! Mlm td pun bila ibu kejut nk mkn ubat jam 1 pagi... Kamu x menangis meronta2... Baik sgt! Alhamdulilahhh.. Tp lpastu xtdo la pulak... Kul 3 br tdo




Abg ammar pun nk interframe...kamu still serius...

Friday, August 5, 2011

Kadang-kadang kita lalai dan lupa...

"Alaa... Kenapa la sakit lagi ni... Minggu lepas baru je batuk, harini demam pulak"

Biasa ke tidak kita mengeluh mcm ayat kat atas tu??... Kalau tak pernah, alhamdulilah... Tapi kalau pernah... Kita perlu muhasabah diri..kena lebih banyak mengingati Allah

Kat sini aku nk share la satu cerita... yg sebenarnya telah diceritakan oleh Cikgu Raihan kpd aku pagi ni ms baru sampai ke bilik guru.

Cerita Cikgu Jamil sekolah kami yg sekarang berada di Hospital Sultanah Bahiyah, diagnos kanser prostat... Sedih rasanya... Semua kwn2 di sekolah sedih sehingga ada yg mengeluarkan kenyataan " kesian kt cikgu Jamil... Sebaik2 org mcm tu pun dapat kanser..."

Owh... Bleh ke kata begitu??? Sedarkah kita bahawa dalam Al-Quran sendiri ada menyebut... Allah akan turunkan dugaan kepada hamba- hambanya... Dan Allah itu maha mengetahui dugaan bagaimana yg bleh hambanya hadapi dan mampu diselesaikan atau tidak...

Jika kita sakit... Kita lupa, bahawa sebelum kita sakit, byk nikmat yg telah Allah beri...kesihatan, kecantikan, kebahagiaan... Dan byk lagi... Renung-renungkanlah... Dan kalau hanya dugaan deman.. Batuk... Sakit kepala... Hanya sekecil kuman dugaan... Ada lagi org yg menghadapi dugaan yg lebih besar...





Thursday, August 4, 2011

~Berpisah jua~




Berpisah jua akhirnya... Kereta mazda astina ni da 10 tahun ayah guna... dari tahun 2000, masa mula2 kerja... beli second hand dgn harga rm29,000 Byk kenangan sesangatttt... Kereta nila yg pergi ke Johor ms meminang aku, thun 2003 kemudian...seterusnya ms majlis nikah mei 2004.. bersanding ogos 2004... lpas tue ulang alik Perlis-Perak-Johor, xpernah buat masalah sepanjang perjalanan jauh tue sehinggala aku beli Vios Dis 2007... huhuhu Hubbyku syg sgt keta ni, begitu juaaaa dgn aku... sedih sgtttt, tapi terpaksa sebab hubby kata, keta ni da terlalu lama...nnti xde brang nk repair... campur tolak owner yg pertama guna da 20 thun! huh.. lama gilaaa Kalaula kereta ni ada nyawa... mampu berkata2... dan memahami perasaan kami... mesti dia pun xmau berpisah dgn kami... waaaa... sedih la pulak...


senyumla jugak... bergambar utk kenangan... - Posted using BlogPress from my iPhone

Dadih 9:1:1:1





Salam Ramadhan ke 4
Ini resepi dadih... Aku mintak dari cikgu zul Aruf...KJ Matematik, sebabnya cikgu ni selalu buat dadih masa kelab guru buat portluck!! Sedap sgt dadih tue... Lama da hasrat nk mintak resepi ni.. Ramadhan kali ni baru dapat...


Kalau tgk resepi mcm mudah jer... Ada nisbah 9:1:1:1 pulak...So, esok la kot baru nk cuba!! Tungguuuu hasilnya...

Wednesday, August 3, 2011

Permainan baru




Main "bakul sama"... Mula2 main bakul biru, xmuat... Then ibu bagi pulak bakul merah, bleh duduk berdua...



Ni abg ammar yg ajar... Buat mata putih byk...pastu muka serius je... Hahaha, kelakar adik aliff nie...

"Adik buat Mata.. Dik"
Terus je buat mata mcm tu...

Bila abg ammar buat kelopak mata keatas... Trus jugak nk suruh abg ammar buat kt dia juga... Huhuhu



Inila karenah ammar n aliff
Main sama-sama
Kadang-kala menangis...
Tapi bila abg ammar tdo... Adik aliff akan sayang abg, suruh abg bgun.. Nk main sama2

- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, August 1, 2011

Day Bed #2






Bila hati sudah berkenan...
Biarla harganya mahal... Tetap di beli jua!

Haaa... Ini bukan sesi nk menunjuk-nunjuk yaaa, tapi saja nk berkongsi dgn warga google... Apa yg telah lama diidamkan telah ada di depan mata!!huhuhu... Thanks utk hubby ku yg telah pun sama2 membuat keputusan utk membeli ini...:)

Ada nama DB ni, tapi terlupa pulak mlm nie... Letak kt ANJUNG KASIH.. bleh la bertiduran sambil berehat mendengar deruan airrrrr wahhhh sangat naturalll... Suka sgt!!

- Posted using BlogPress from my iPhone


Sahabat Maya@Bestfriend my hubby

MInggu lepas kami telah dikunjungi oleh org Putrajaya...Bestfriend my hubby ms belajar kat UKM dulu.. Iaitu, Azizi Aspar n fmlynya. Bestfriend my hubby n juga dia ni sebenarnya sahabat maya aku semasa zaman kt UPM dulu...cerita yg sangat-sangat lama...sudah lebih sedekat lamanya dan da lapuk berzaman, cerita ms talian talefon ADAM diperkenalkan di peringkat IPTA...ms tu semua SMS tidak dikenakan bayaran...:) Dan ini rasanya pertama kali berjumpa dengan dia setelah pernah bersahabat secara maya pada tahun 1999... Wahhh sangat lama... Ini fmly azizi... Wifenya izan n 3 org puteri yg sangat comel!! Sebenarnya depa ni p Langkawi... Berkrusus n bercuti rasanya, then sebelum pulang ke Putrajaya tu, sempatla rehat2 dan dinner kat umah kami...Alhamdulilah, sempat aku masak menu sempoi2 dan mudah... Ikan 3 rasa n sayur berkuah ( utk ammar sbnarnya ) dia ni cerewet sikit, mkn mesti nk berkuah... pastu nk byk pulak! Ayah pulak ok jer, apa ibu masak semua sedap katanya.... :) Dan kalau TETAMU da kata masakan ibu marvelous pulak, aaa, meme sedap lorrr...Ditambah sambal belacan penaik selera ;).. - Posted using BlogPress from my iPhone
Location:Umah kami

Location:Rumah kami

Ayam Bakaq ala Kenny Rogers

Salam Ramadhan Hariini nk berkongsi satu resepi yg sangat sempoi...kalau cuba mesti jadi punya... Huhuhu. Teringat nk post kt sini sempena bulan2 posa ni...AYAM BAKAQ KR... huhuhu suka hati je bubuh nama...


Bahan2 1. Seekor ayam 2. Madu 3. Lada hitam 4. Jintam hitam 5. Halba campur 6. Gula 7. Garam * <font color="yellow" size="7">semua bahan 2-7 sebanyak dua sudu> 8. Satu kiub ayam Cara2 1. Blend semua bahan 2-8 sehingga halus 2. Perap ayam selama 2 jam 3. Bakar ( sebelum bakaq, sapu majerin kt ayam, lagi bertambah sedap!) Kalau nk bakar seekor mcm kt Kenny Rogers pun bleh...guna oven. Dkt 2 jam gak kot, kalau bakaq arang ni mudah n lebih sedap!! Selamat mencuba... - Posted using BlogPress from my iPhone

Ramadhan datang lagi

Alhamdulilah...
Aku bersyukur kpdMu Ya Allah
Di beri peluang utk menikmati puasa lagi pada thun ini, moga kesempatan dan peluang ini berpanjangan dan aku bleh beribadat dgn lebih byk di bulan mulia ini,insyaAllah

Hariini hari pertama umat islam di Malaysia berpuasa, alhamdulilah dapat bgun sahur dgn awal... Ammar pun bgun, walau agak sukar bg dia nk mkn nasi pagi-pagi, tapi dengan pujukan ayah dgn cerita upin dan ipin... Ceria je dia di pagi2 sahur tadi...:)

Kita sedia maklum dgn keberkatan bulan mulia nie... Moga Allah beri kesihatan utk bertaubat... Dan seterusnya beribadat dgn byknya... Pagi ni sempat bw ke blog cikgu tie, ada entry yg menarik...

http://cikgutie4848.blogspot.com/2011/07/5-rahsia-nikmati-ibadat-puasa.html



Moga kita bersama2 mendapat rahmat dariNya. Amin