About Me

My photo
I'm “Biol”“logy” teacher at MRSM Beseri...hehehehe!..i quite garang masa ngajar..but I’m good teacher. ..tanya my students!! 17 Jun 2016 anniversary jadi cikgu ..heppy 14 years for being a good teacher! Not talk too much but..ada ramai kawan2!..I'm a “mithali” isteri to AMIZAL insyaAllah.. and a loving+caring mother to AMMAR BADLISYAH ,amp; ALIFF ISKANDAR..& ALEESYA HANA...so far, i'm just living my life with a big smile.  ! i have a lovin' husband , 2 sons & sorang anak dara comel who loves me just as much… Stay kat Kangar Perlis..walaupun I’m JOHORIAN …hubby da beli rumah for our fmly…heppi sangat.. Alhamdulilah .Thanks Abg.

Sunday, August 14, 2011

Puding karamel yg berlubang!





Teka apa kebenda nie??
Hahaha... Second time buat, resepi kak raihan nie...

Rupanya yg agak tidak menyelerakan...sebab derhaka kt resepi ituuuu...

Hahaha...aku x baked pun.. Kukus je atas dapor 30 minit! Dan juga aku terpukul telor tu kembang sgt kot, tu yg texture puding tu ada lubang2...:p



Aaaa...ada rupa puding karamel x?? Ok la kan???
Ni ha nk share resepinya...
A: Bahan gula karamel
1.Gula 3 sudu penuh ( aku bubuh mcm bukit ) :)
2.Air pun 3 sudu jugak ( tapi sebab aku suka kuah yg byk, maka bersudu2 air aku bubuh... Dekat 7 sudu!! ) ok je rasa, lg elok sebab x manis sgt...
Cara-caranya:

Masak dlm kuali dgn api perlahan sehingga larut, kemudian besarkan api sehingga larutan jadi berbuih2.. Dan bertukar jd warna brown. Awas jgn hagus sgt !! Nnti pahit..then terus tuang dlm loyang yg telah disapu butter.

B: Bahan kastard
1. Dua biji telor+ 2 yolk+ 2 sudu rata gula+1/2 tea spoon asen vanilla =PUKUL
(Jgn kembang sgt)
2. Panaskan 450 ml susu segar (jgn boil), then tuang kedlm telor td.
3. Tapis kastard ini ke dlm loyang tadi. Bakar dlm hot water pd suhu 150 selama 1 jam.






Close up dekat lagi...
Terserlah lagi kehodohan puding nie... Huhuhu, tapi xpe... Rasanya marvelous!! Suka sangat, bab rasa x fail... Tp rupanya terus tergolek jatuh... Kehkehkeh...

- Posted using BlogPress from my iPhone


No comments: