About Me

My photo
I'm “Biol”“logy” teacher at MRSM Beseri...hehehehe!..i quite garang masa ngajar..but I’m good teacher. ..tanya my students!! 17 Jun 2016 anniversary jadi cikgu ..heppy 14 years for being a good teacher! Not talk too much but..ada ramai kawan2!..I'm a “mithali” isteri to AMIZAL insyaAllah.. and a loving+caring mother to AMMAR BADLISYAH ,amp; ALIFF ISKANDAR..& ALEESYA HANA...so far, i'm just living my life with a big smile.  ! i have a lovin' husband , 2 sons & sorang anak dara comel who loves me just as much… Stay kat Kangar Perlis..walaupun I’m JOHORIAN …hubby da beli rumah for our fmly…heppi sangat.. Alhamdulilah .Thanks Abg.

Wednesday, October 26, 2011

Serawa BIGUNG





Salam petang Depavali :)
Hari ini cuti, tapi tadi aku p MRSM kejap sebab tgk bebudak F3 berjual... Program MIGTY. lpas PMR

Ok.. Sebenarnya nk post ntry pasal serawa BIGUNG... hahaha, nama tu my hubby yg bg nama sempena ubi+jagung :) dapatla mkn pada petang yg damai nie... Alhamdulilah

Resepi serawa tu da tulis sebelum ni, kali ni just nk share resepi mcmana nk buat tepung yg warna putih susu kt dlm sudu tu... Mak johor yg bg resepi...

Tepung Serawa

1. Campur tepung gandum dan tepung jagong ( nisbah serba satu )
2. Bancuh likat dan tuang dlm air mendidih ikut suka bentuk ... ( rasanya dpt bentuk leper jerr...)
3. Separuh masak, angkat masuk dlm periuk serawa yg sedang dimasak

Resepi tepung ni berguna utk membanyakkan bahan dlm serawa tu... Mcm aku harini, sebab ubi keledek tu ada setengah je...jagung pun ada sebatang... Kecut pulak, Sikit sgt... So campur tepung ni byk... Mkn semua fmly dan bleh kenyang.... Alhamdulilah





Selera je aliff ni mkn... Masa ibu bw keluar serawa ni terus terkeluar perkataan WAAAAA... huhuhu dan terus terpa nk mkn... Bila mkn kata pulak DAPPPP ( sedap)

RASA PUAS HATI BILA ANAK MKN DGN SELERANYA WSLAUPUN TADI IBU RASA TAK LARAT NK BUAT SERAWA NI... tq utk my hubby yg tolong potong ubi n juga jagung :)


Abg ammar pun bleh mkn... Walaupun dlm keadaan demam campak


- Posted using BlogPress from my iPhone

2 comments:

Mama Gee said...

Ingatkan nama serawa tu diambil sebab memasak dlm keadaan bingung..hehee...

urlovelyhubby said...

memang sodapppp.....