About Me

My photo
I'm “Biol”“logy” teacher at MRSM Beseri...hehehehe!..i quite garang masa ngajar..but I’m good teacher. ..tanya my students!! 17 Jun 2016 anniversary jadi cikgu ..heppy 14 years for being a good teacher! Not talk too much but..ada ramai kawan2!..I'm a “mithali” isteri to AMIZAL insyaAllah.. and a loving+caring mother to AMMAR BADLISYAH ,amp; ALIFF ISKANDAR..& ALEESYA HANA...so far, i'm just living my life with a big smile.  ! i have a lovin' husband , 2 sons & sorang anak dara comel who loves me just as much… Stay kat Kangar Perlis..walaupun I’m JOHORIAN …hubby da beli rumah for our fmly…heppi sangat.. Alhamdulilah .Thanks Abg.

Saturday, November 12, 2011

Resepi lagi... Ubi Ungkep!!





Wahhhh...
Lepas mengidam aku nk mkn ubi ungkep nie...sedap!! Resepi org jawa nie...:)

Terima kasih en hubby yg telah bersusah payah membawa ubi ni dari sekolah...ubi fresh... Empuk sgt!!

Terus tepon mak johor... Tanya resepi sebab lama sgt tak mkn ubi ungkep nie...ms kecik2 dulu...

Wahhh teringat memory kt kg sri jaya...MODE: sedih pulak...

Ok... Tak pe yg penting dapat mkn jugak... Meh aku nk kongsi resepi ubi ni, yg bila korang cuba... Mesti nk teringat2 Rasanya... Dan semestinya nk masak lagi! Huhuhu...

UBI UNGKEP
1.Ketumbar n jintan manis rendam
2.Bwg merah, bwg putih, ikan bilis n sedikit kunyit hidup
3. Blend bahan 1 dan bahan 2 sampai hancur, then tumis... Sampai garing n bau wangi...:)
4.Masukkn ubi yg korang da potong ( saiz ikut lah...kalau kecik mudah empuk)
5. Masukkan air, sehingga separas ubi, tambah garam n gula sikit dan tutup!Rebus empuk
6. Sesudu lada hitam ( buang angin)

# eh.. Bhn2 tu agak2 byk mana nk guna... Huhuhu... Mcm bwg putih tak perlu byk, cukup sekadar 2 ulas...




Rasanya unik sikit...
Sedap!! Tgk gravy dia... Mmg da sedap pun!
Selamat mencuba..

Posted using BlogPress from my iPhone

1 comment:

mama tims said...

cikgu cemana rasa dia..manis ke mcm pahit2 sket ker..tak penah mkn ni..tp mmg terliur dbuatnya..