About Me

My photo
I'm “Biol”“logy” teacher at MRSM Beseri...hehehehe!..i quite garang masa ngajar..but I’m good teacher. ..tanya my students!! 17 Jun 2016 anniversary jadi cikgu ..heppy 14 years for being a good teacher! Not talk too much but..ada ramai kawan2!..I'm a “mithali” isteri to AMIZAL insyaAllah.. and a loving+caring mother to AMMAR BADLISYAH ,amp; ALIFF ISKANDAR..& ALEESYA HANA...so far, i'm just living my life with a big smile.  ! i have a lovin' husband , 2 sons & sorang anak dara comel who loves me just as much… Stay kat Kangar Perlis..walaupun I’m JOHORIAN …hubby da beli rumah for our fmly…heppi sangat.. Alhamdulilah .Thanks Abg.

Saturday, December 31, 2011

Monday, December 26, 2011

Santanese D"Moise




Santanese D"Moise@ Moi bersantan

Salam hari Isnin
Dari mlm tadi da niat nk masak moi utk breakfast Sebab bosan sudah mkn nasi lemak... Roti canai... Mee goreng... Lempeng...sepanjang cuti sekolah ni :)

Terus surf internet cr resepi nk buat moi ni... Bukan apa selalu buat asik lembek dan bergumpal2... So nk cr nisbah air n beras yg sebenar...

Akhirnya...Dpt kt Mesra.net Resepi

Bubur Nasi Ayam
Kiriman: Maidah Malin

Bahan-Bahan:
1pot beras
100gm daging ayam - dihiris
1inci halia - dihiris
1 ulas bawang putih - dicincang
1 biji kelapa parut - ambil santan pekat 1 mangkuk
Air secukupnya
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Bawang goreng - buat tabur

Cara:
1.Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih sampai wangi. Tuangkan air secukupnya dan didihkan. TAK DAPAT JUGAK NISBAH AIR... SO AGAK2 JER LAA

2. Masukkan beras dan kacau sekali sekala sampai menjadi bubur.

2. Bubuh daging ayam, halia, garam dan serbuk perasa secukup rasa.

3. Masukkan santan pekat dan kacau. Sesuaikan rasanya dan hidangkan.

Cadangan Hidangan:
- masukkan dalam mangkuk bubur.
- taburkan bawang goreng di atasnya dan hidangkan.
- boleh dihidangkan panas atau sejuk.
Tambahan:
- sesuai untuk hidangan sarapan pagi atau malam.

Aku copy paste jer sebab mmg ikut resepi tu sebijik! Huh mmg sedap...

Aku guna seketul kiub ayam masa nk masak beras tu...

Hubby kata sedap tapi terlalu bersantan...cpt kenyang... So next time guna separuh mangkuk jer santan or cairkn sedikit.



Masak 2 pot... Dapat 3/4 periuk! Puas hati ... Mkn sampai lunch... Mlm nnti fikir lain nk masak apa pulak :)



Ammar kata sedap... 10 bintang... Dia da mkn 2 mangkuk... :)

Hubby kata kalau la bleh rekod kesedapannya kt gambarrrr... Huhuhu




Close up
Mmg sedap
Mkn dgn telor masin dan juga bawang goreng...

- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, December 25, 2011

Cikgu... Oh cikgu...

Artikel yang aku temui dari wall seorang FB kawan aku Azah... Dia pun dapat dari wall seorang cikgu...
Tak tau sape cikgu tu... Mintak share yer...

Celik Insan Kerana Guru Unggul (CIKGU) Sape kata jadi cikgu SENANG?

Bila kamu jadi cikgu..Baru kamu tau susahnye jadi cikgu.. ... ...

time pertandingan bola.. cikgu jd REFEREE..

time aktiviti KH.. cikgu jd PETANI..

time kutip yuran.. cikgu jd AKAUNTAN..

time RMT.. cikgu jd PELAYAN..

time budak pecah kepala.. cikgu jd DOKTOR..

time ceramah.. cikgu jd MOTIVATOR..

time hias kelas.. cikgu jd PELUKIS SENI..

time persembahan hari guru.. cikgu jd PENYANYI..

time baiki kerusi rosak.. cikgu jd TUKANG KAYU..

time budak muntah dlm kelas.. cikgu jd TUKANG SAPU..

time budak mencuri.. cikgu jd DETEKTIF..

time perkhemahan.. cikgu jd MASTERCHEF..

time hari kantin.. cikgu jadi PENIAGA PASAR MALAM..

time masuk waktu solat.. cikgu jd TOK IMAM..

time budak bergaduh.. cikgu jd HAKIM MAHKAMAH..

time budak sakit kecemasan..
cikgu jd PEMANDU AMBULANS..

time merentas desa.. cikgu jd POLIS TRAFIK..

time budak sedih.. cikgu jd PELAWAK SARKIS..

time budak HISTERIA...CIKGU JADI TOK BOMOH..

Semuanya ada pada CIKGU =] dan saya sukA jadi CIKGU!...
Today at 12:26am

HAHA... memang best yg cikgu ni tulis...aku pun sukerrrrr jd cikgu!!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Mee Goreng Mak Johor




Salam Hari Ahad
Mode: minggu akhir cuti sekolah

Baru je lepas breakfast mee goreng basah! Memang sedap... Mee yang aku masak sendiri mengikut resepi mak johor... Huhuhu

Pepagi td lpas subuh terus talefon mak... Terkejut org tua tua... Kot ada berita2 gempar disubuh hari :). Rupanya sebab nak mintak resepi mee goreng yang dimasak mak waktu kami balik ke johor...

Resepi

1. Sebungkus mee kuning dibasuh.. Toskan... Dan gaul dengan kicap ikutla nk byk mana..ketepikan

2.6 ulas bawang merah+5 ulas bawang putih+ segenggam ikan bilis+ 2 inci belacan :TUMBUK LUMAT

3. Tumis bahan 2 hingga garing kemudian boleh masukkan udang.. Fish ball..

4. Bila udang n fishball da masak, masukkan mee dan sedikit air

5. Bila mee da separuh kembang... Masukkan dua biji telur yang telah di pukul kembang dan juga daun kucai. Tutup kuali sehingga daun kucai layu sedikit

6. Masukkan sedikit gula.. Garam... Dan taugeh

7. Siap! :)

Mak kata bila da guna daun kucai, tak perlu masuk sawi

Resepi mak ni tidak menggunakan sebarang sos pun... Cili pun tidak digunakan...
Sesuai untuk anak2 kecik macam adik aliff comel...:)

Jadinya.. Untuk tambah pedas boleh makan dengan cili potong kicap bersama perahan limau...

Layan gambar kami pulak
Makan kat Anjung Kasih




Abg ammar akan makan guna garfu original...

Pagi ni dia makan senyap jer... Tak bagi bintang pun kat ibu... Bertambah pun tidak... Mungkin kalut nk tgk cerita ASTRO



"Dapppp"...sambil buat
Dekap sepuluh kali juga cakap sedap tu..:)




Sajer ayah tu buat mata mcm tue..:)

Sedap sgt kata my hubby... Huhuhu...

Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, December 16, 2011

Makaroni bersos pasta bersama sosej

Salam
Lagi entry tanpa gambar...

Nk cerita menu dinner mlm tadi...Makaroni bersos pasta bersama sosej

Huhuhu... Nama mcm best je.. Dan sememangnya sedap sampai habis, tak sempat nk amik gambar...:) Abg ammar bg 20 bintang kt ibu sebab masak sedap! Huh!!

Tercipta menu itu bila abg ammar tanya nk mkn apa mlm tadi...Dia kata kita baru mkn sekali je nasi tghari td...( huhuhu, biasanya cuti-cuti sekolah ni mkn nasi 2 kali... Pagi & tghari )

So... Ibu pun masakla sos pasta sambil dibantu oleh abg ammar...

Resepi
1. Tumis bwg merah n putih
2. Masukkn sos pasta... Renihkan... ltak garam dan gula sikit
3. Then masukkan sosej yg dipotong ( ini menggantikan daging sebenarnya)
4. Masukkn btg saleri
4. Siap!:) mkn bersama makaroni rebus

Alhamdulilah...
Kenyang dah...

- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, December 12, 2011

Maafkan ibu Adik Aliff...

Mood: sedih
Tapi ibu kena tabahkan hati dlm usaha buat kamu berhenti hisap nenen ibu...

Sudah tiga malam berturut2 aliff tdo tanpa hisap nenen ibu...

Masa nk tdo...Berpusing-pusing...berguling-guling atas tilam...

Tersenyum2 sambil peluk patung anak kucing'teh'...

Kamu datang kt ibu sambil buat 'hidung busuk' sebab x mahu hisap nenen...tapi ibu tahu, kamu nk nenen ..:(

kamu sememangnya anak yg cerdik...kamu tak menangis aliff... Tak meminta-minta nenen...dan akhirnya tertido sambil ibu usap-usap rambut kamu..

Sebab...
Pagi Sabtu 10/12/2011 tempohari, ibu nekad sapu KHAL TAMAR MASAM kt puting nenen... :(

Bila kamu hisap...
Buat muka masam...
So ibu ckp nenen da busuk... Tak boleh hisap dah...
Sejak itu... Kamu x hisap nenen dahhh

Berjaya la juga petua bubuh benda pahit or masam di nenen dlm usaha memutuskan susu badan kepada kamu

MAAFKN IBU SEKALI LAGI... nnti ibu cerita sebab apa ibu buat semua ini...:I


- Posted using BlogPress from my iPhone